Vandaag mogen na vier maanden de kinderen eindelijk weer naar de BSO. In die vier maanden is er een hoop gebeurd. Kinderen zijn van de BSO af gegaan, komen een dagje minder of zijn doorgestroomd naar een andere groep. De meeste kinderen zijn vier maanden niet geweest en hebben sommige anderen in die periode niet of nauwelijks gezien. Je zou dan ook kunnen zeggen dat alle kinderen op je groep weer even ‘nieuwe’ kinderen zijn en moeten wennen, de één meer dan de ander. Een mooi moment dus om extra oog te hebben voor en aandacht te besteden aan de basisbehoeften.
Basisbehoeften
Naast duidelijkheid over op welke groep je zit, waar die groep is en wie daar werken hebben alle kinderen in een groep verschillende basisbehoeften. De drie belangrijkste hiervan zijn; erbij horen, invloed uit kunnen oefenen en vrienden in de groep hebben. Alleen als aan deze drie basisbehoeften voldaan is voelen kinderen zich veilig en op hun gemak en kunnen zij volop spelen en ontdekken op de BSO. De moeite waard dus om in deze eerste weken extra op deze basisbehoeften te letten.
Erbij horen
Een kind dat nieuw in de groep komt kijkt op welke manier hij erbij kan horen. Hij observeert de gang van zaken en zal zich in het bestaande patroon voegen. Hij wil bijvoorbeeld net zo grappig, slim of sportief zijn als de anderen. Een nieuw kind wil ook weten hoe het op de groep werkt, wat we gaan doen, wat de regels zijn en welk gedrag de rest van de groep normaal vindt. De eerste periode na de sluiting zullen bijna alle kinderen op dit gebied weer even zoekend zijn. Als pm-er kun je dit ondersteunen door in die eerste periode regels en afspraken regelmatig (luchtig en zonder mopperen) te benoemen. Besteed ook aandacht aan welke kinderen van de BSO af zijn en welke er juist bijgekomen zijn en zet kennismakingsspelletjes of praatkaarten in zodat kinderen elkaar (weer) leren kennen.
Invloed uitoefenen
Voor ieder kind is het belangrijk gezien en gehoord te worden en om te ervaren dat je mening er toe doet. Kinderen willen dan ook graag meedenken en meebeslissen in de groep bijvoorbeeld over activiteiten. De eerste twee weken laat ik het werken met een cyclus dan ook los en gaan we lekker ’s middags naar het park, wat we voor spel we daar gaan doen kiezen we samen. Ook gaan we samen alvast bedenken en beslissen welke activiteiten we na de meivakantie gaan doen.
Vrienden
Een vriend op de BSO maakt de groep veiliger en overzichtelijker, vormt een beschermende factor tegen ruzie en versterkt het zelfvertrouwen. Op de oudste BSO zijn vriendschappen vaak al gevormd, deze vriendschappen zullen nu na de sluiting gewoon weer voortgezet worden. Geen vaste vrienden of vriendinnen hebben op de BSO is geen probleem, zolang een kind zich maar vertrouwd voelt bij de andere kinderen op de groep. Door als PM-er de connecties tussen kinderen te benoemen zullen kinderen zich sneller vertrouwd voelen, bespreek bijvoorbeeld eens welke juf of meester iedereen heeft of wie er op welke sport zit. Ook het gebruik van praatkaartjes (of de vragen van de Pickwick thee) helpt kinderen om connecties te vormen, overeenkomsten te ontdekken en te verbinden.
Heel veel succes en plezier met de opstart na deze lange sluiting. Wat je ook gaat doen deze week vergeet vooral niet te genieten!
Mocht je meer tips of inspiratie willen voor deze eerste weken lees dan ook de andere blogs die ik hier over schreef;
https://opdebso.home.blog/2020/09/01/elkaar-beter-leren-kennen/
https://opdebso.home.blog/2020/08/24/maak-een-groep-van-je-groep/