activiteiten

Paaseieren zoeken

Het is alweer bijna Pasen en met de kinderen in de noodopvang zijn we dan ook al druk bezig met activiteiten in dit thema. We verven gipsen eieren, tekenen paashazen en maken vaasjes voor mooie paastakken. Maar bij Pasen hoort natuurlijk ook eieren zoeken, dit is niet voor niets zo’n activiteit die ieder jaar terug komt, want wat is er nu leuker dan eerst actief zoeken en dan lekker (chocolade) paaseitjes smikkelen! Stiekem vind ik gewoon eieren zoeken alleen een beetje saai dus dit jaar gaan we anders dan anders paaseieren zoeken op de BSO.

Paaseieren scavenger hunt

Met de jongste BSO deed ik buiten in de wijk een paaseieren scavenger hunt. In Word vulde ik een a-4 met ei-vormen die ik allemaal een andere kleur of patroon gaf. We liepen een rondje door de wijk en gingen op zoek naar dingen die precies dezelfde kleur of hetzelfde patroon hadden als de eieren op ons blad. Lekker in beweging en de kinderen hadden superveel lol in het zoeken en vergelijken van de kleuren.

Paaspuzzeltocht

Voor de oudste BSO maakte ik een puzzeltocht. Met twee paaseitjes (en hulp van 2 kleuters) liep ik een rondje door de wijk en op verschillende plekken  maakte ik een foto van de paaseitjes. De foto’s print ik uit op dik papier en daarna knip ik ze in stukken zodat ik verschillende puzzels heb. De kinderen krijgen de eerste puzzel, zetten die in elkaar en moeten dan naar de plek waar de foto gemaakt is. Is de juiste plek gevonden dan krijgen ze een nieuwe puzzel. De laatste puzzel is een foto van chocolade-eieren op de groep, terwijl wij de puzzeltocht doen legt een collega de eieren op de groep zodat deze bij terugkomst lekker opgesmikkeld kunnen worden.

Eierenspeurtocht met kaart

Ik maakte een screenshot van de buurt in Google Maps en printte deze uit, ook printte ik een afbeelding van een paasei vijf keer uit, deze knipte ik uit en lamineerde ik. Op vijf plekken plakte ik een paaseisticker. Op ieder gelamineerd paasei zette ik een opdracht of vraag die iets met Pasen te maken heeft. Op de dag van de activiteit hang/plak ik de gelamineerde paaseieren op de plekken die de stickers op de kaart aanwijzen. De kinderen krijgen de kaart en moeten door de kaart te lezen de eieren vinden, pas als de opdracht of vraag op het ei gedaan of beantwoord is mogen ze door naar het volgende ei.

Kraak de Paascode

Voor deze activiteit heb je cijfersloten en kistjes/doosjes/koffertjes nodig die je met de sloten af kunt sluiten, voor ieder team één. Als voorbereiding print je zo’n 15 paaseieren uit, op ieder ei schrijf je een som. Knip de paaseieren uit (lamineer ze als je ze volgend jaar weer wilt gebruiken) en hang ze op verschillende plekken op de BSO (of buiten op het speelplein of in een park). In de kistjes stop je chocolade paaseieren en daarna sluit je ze af met het cijferslot, de uitkomst van alle sommen bij elkaar opgeteld vormt de code voor het cijferslot. Verdeel de groep in twee- of drietallen, ieder groepje krijgt een kistje, een vel papier en een pen. Ieder groepje zoekt een plek aan tafel, het kistje, pen en papier blijven daar het hele spel staan. Per groepje mag er 1 kind tegelijk lopen om een ei te zoeken, de som te lezen en deze te onthouden, weer terug bij tafel wordt het antwoord opgeschreven. Welk groepje heeft als eerste alle sommen goed beantwoord en kan het kistje open maken?

Kraak de Paascode makkelijke variant voor kleuters

Op vrijdag bestaat onze noodopvang uit 2 kleuters, voor hun bedacht ik een makkelijke kraak de code variant. Je hebt wederom een kistje/doosje/koffertje nodig en een cijferslot, hierin stop je de chocolade eieren. Verder heb je gekleurde plastic eieren nodig (ik kocht deze in de hervulbare variant bij de Action). Je kiest drie verschillende kleuren uit en zorgt dat je in iedere kleur een verschillende aantal hebt, bijvoorbeeld 7 rode, 9 gele en 3 blauwe. Aan het kistje hang je een label met drie stippen, rood, geel, blauw, de cijfercode is in dit geval 793. De plastic eieren verstop je bij goed weer buiten op het plein en bij slecht weer binnen in de groep. De kinderen zoeken de eieren, tellen hoeveel er van elke kleur zijn en kijken dan of ze de juiste code hebben. Zo heb je een simpel spel dat de kleuters superspannend vinden!

Dit waren mijn varianten op het ‘gewone’ eieren zoeken. Hoe gaan jullie met de BSO kids paaseieren zoeken dit jaar? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s