activiteiten, Escaperoom, lezen

Maak een escaperoom van je BSO

Van de herfst- tot aan de kerstvakantie deed ik met de oudste kinderen op de maandagen weer een escaperoom, deze keer stond deze helemaal in het teken van boeken. Acht maandagmiddagen lang kregen mijn kinderen een uur de tijd om de opdracht van die dag op te lossen. Met iedere opgeloste opdracht kregen ze aanwijzingen waarmee ze konden achterhalen door wie kinderboekenschrijver Peter Pen ontvoerd was, waar hij gevangen werd gehouden en welk losgeld er betaald moest worden. Zowel de kinderen als ik hebben weer volop genoten van deze activiteit, vandaar dat ik graag met jullie een aantal tips deel om op je eigen groep een escaperoom activiteit te organiseren.

De escaperoom

Ik weet niet hoe het bij jullie is maar bij ons zijn escaperooms erg in, vrijwel alle kinderen op de BSO hebben inmiddels al eens met een kinderfeestje een escaperoom gedaan. In een escaperoom wordt je met een groepje opgesloten en moet je binnen een uur een aantal puzzels en opdrachten oplossen om zo te kunnen ontsnappen. Op de BSO koos ik ervoor om de kinderen niet fysiek op te sluiten maar ze wekelijks opdrachten te geven waarmee ze de ontvoering op konden lossen.

Hoe pak ik het aan?

De escaperoom activiteiten heb ik alleen met de kinderen uit groep 6,7 en 8 gedaan, hoe kleiner het leeftijdsverschil tussen de deelnemende kinderen hoe makkelijker het is om de opdrachten goed af te stemmen op wat de kinderen aan kunnen. Zo voorkom je dat opdrachten voor de oudsten in de groep te makkelijk zijn of dat de jongsten voor spek en bonen meedoen omdat ze de opdracht niet snappen. Bij mij deden er 12 kinderen met de activiteit mee. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen de kans kregen om actief mee te doen besloot ik de kinderen in drie groepen tegen elkaar te laten spelen. Ik liet de kinderen zelf drie groepen maken, waarbij ze rekening moesten houden met de leeftijden zodat de groepen ongeveer even sterk waren.

Lekker puzzelen

Een groot deel van de opdrachten die bij een escaperoom passen draaien om lekker puzzelen, zoals het oplossen van een woordzoeker en het vertalen van geheimschrift. Natuurlijk moesten er ook codes ontcijferd worden, deden we een binnenspeurtocht en waren er verschillende aanwijzingen in boeken te vinden. Ter voorbereiding op deze activiteit had ik alle kinderen hun favoriete boeken op laten schrijven. Via gratis weggeefpagina’s op Facebook en de kringloopwinkel had ik zoveel mogelijk van hun favorieten verzameld om tijdens de escaperoom bij verschillende opdrachten te gebruiken.

Allerhande slotjes en codes

Bij een escaperoom horen natuurlijk slotjes, sleutels en het oplossen van codes. Het is superleuk om voor deze activiteit een aantal goedkope cijferslotjes aan te schaffen en deze te gebruiken. Zo verstopte ik een aanwijzing in een kartonnen envelop, maakte daar met een perforator vier gaatjes in en zette daar cijfersloten op, om bij de aanwijzing te komen moesten de kinderen dus eerst de codes kraken. Ook houten kistjes, een schoenendoos of desnoods een wc-rolletje kun je beveiligen met cijfersloten. Er zijn heel wat manieren waarop je kinderen de codes van zo’n cijferslot kunt laten kraken. Zo had ieder groepje een aantal boeken, van verschillende pagina’s uit het boek had ik een zin en de persoon die deze zin gezegd had opgeschreven. De paginanummers waarop de zinnen stonden bij elkaar opgeteld vormden de code om het slot te openen. Verder liet ik de kinderen sommen oplossen of stond de code verborgen op een stukje papier.

De grote ontknoping

De oplossing van deze escaperoom was gegeven in een Cluedo-achtig antwoordvel met daarop 5 verdachten, 5 plekken en 5 soorten losgeld. Hadden de kinderen een opdracht goed opgelost of uitgevoerd dan kregen ze een antwoord dat ze op het vel door konden strepen, na acht weken bleven er  (als alle opdrachten goed opgelost waren) 1 verdachte, 1 plek en 1 soort losgeld over, dit was de oplossing. Het groepje dat als eerste de juiste oplossing had won het spel. De winnaars kregen natuurlijk een prijsje, in dit geval mochten ze één van de boeken die we gebruikt hadden uitkiezen.

In mijn volgende blog vind je een aantal van de opdrachten uit deze escaperoom verder uitgewerkt. Tot dan!

Een gedachte over “Maak een escaperoom van je BSO”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s