activiteiten, in de vakantie

Wat te doen in de herfstvakantie?

Hier in het Zuiden moeten de kinderen nog een weekje naar school maar in het Noorden is vandaag de herfstvakantie begonnen. Wat vliegt de tijd! Misschien hebben jullie je programma voor de vakantie al helemaal rond maar mocht je nog op zoek zijn naar leuke ideeën lees dan vooral verder.

Naar buiten

Is het heerlijk droog herfstweer of juist even tussen de buien door droog ga dan vooral lekker naar buiten! Ga verstoppertje doen in het bos (voor ideeën zie verstoppertje spelen), doe een speurtocht door de wijk (voor ideeën zie mijn Pinterest bord ‘speurtochten’) of speel een foto-tocht (voor ideeën zie ga eens met je groep op foto tocht).

Aan de knutsel

Maak als het buiten droog is lekker een lange wandeling door het bos, park of gewoon door de wijk en verzamel zoveel mogelijk mooi herfstmateriaal; zoals takjes, dennenappels, kastanjes, eikeltjes, beukennootjes, bladeren enzovoorts. Zorg dat alle materialen goed droog zijn en ga dan lekker aan de knutsel. Maak mooie decoraties om de groep of de eigen kamer thuis mee op te vrolijken zoals egeltjes van beukennootjes en klei, harten van kastanjes, uiltjes van dennenappels, bladerlichtjes of de versierde kastanjes die je op de foto bij dit blog ziet. Op Pinterest zijn nog veel meer leuke en vaak supersimpele ideeën te vinden. Geen zin om te zoeken, neem dan een kijkje op mijn Pinterestbord ‘herfstknutsels’.

Speel een escaperoom

In mijn vorige blog had ik het al over de Pocket Escaperoom spellen van 999Games die wij helemaal ontdekt hebben. Deze zijn ideaal om met een groepje van maximaal 8 kinderen te spelen (meer kan ook maar dan zijn de kinderen minder actief en betrokken). Wij zijn meestal zo’n anderhalf á twee uur bezig om één spel uit te spelen.

Op zo’n lange vakantiedag kun je ook prima een zelfbedachte escaperoom spelen. Verzin een kort verhaaltje over een misdaad of verdwijning, verzamel puzzels, raadsels, codes en slotjes en laat ze zo stapje voor stapje de oplossing ontdekken. Meer weten over hoe je zelf een escaperoom van je BSO kunt maken? Lees dan maak een escaperoom van je bso en maak een escaperoom van je bso deel 2

Ga aan de slag met Lego Masters

Wie mij op Instagram volgt (https://www.instagram.com/opdebso/) is het vast opgevallen dat we de afgelopen tijd veel met de Lego bezig zijn. Hoewel het Lego-uitdagingenspel dat we regelmatig spelen erg leuk blijft om te doen werd het tijd voor een nieuwe variant. Verschillende kinderen hebben het programma Lego Masters op tv gevolgd of zijn het nu terug aan het kijken. In dit tv-programma moeten tweetallen wekelijks een spectaculaire bouwopdracht uitvoeren.

Hierop gebaseerd bedacht ik 8 verschillende spelrondes waarin de kinderen in tweetallen gaan bouwen. Iedere spelronde hebben de tweetallen 30 minuten de tijd om te bouwen waardoor je in totaal ruim 4 uur met dit spel bezig bent. Ideaal voor een regenachtige vakantiedag dus! Iedere ronde geef je ieder bouwwerk een cijfer voor het gemaakte bouwwerk. Aan het einde van de acht rondes mag ieder kind drie favoriete bouwwerken uitkiezen (niet van het eigen team) om 3, 2 of 1 punt(en) te geven. Het team dat de meeste punten heeft behaald wint.

Proefjescircuit

Proefjes doen vinden de meeste kinderen superleuk en vind ik zelf altijd een fijne activiteit om te doen wanneer we groepen samenvoegen en leeftijden (en/of interesses) van de kinderen veel verschillen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen lekker zelf actief bezig zijn is een proefjescircuit ideaal. Verzamel een stuk of 10 leuk, interessante proefjes die de kinderen vrijwel zonder hulp uit kunnen voeren en print de werkbeschrijvingen hiervan uit. Leuke proefjes zijn onder andere te vinden op https://www.proefjes.nl/, https://www.c3.nl/ontdekchemie/proefjes/ en https://www.zozitdat.nl/category/proefjes/.

Zet alle tafels los van elkaar en richt per tafel verschillende werkstations in met daarop de werkbeschrijving van het proefje en het benodigde materiaal. Verdeel de groep in twee- of drietallen en laat ieder groepje een proefje kiezen waar ze willen beginnen. Hebben ze het proefje uitgevoerd dan ruimen ze alles netjes op zodat de volgende het proefje kan doen en gaan ze door naar het volgende proefje, net zolang tot iedereen alle proefjes gedaan heeft of de tijd op is. Proefjes als slijm maken en vulkanen maken blijven altijd leuk maar probeer vooral ook andere proefjes aan te bieden die de kinderen nog niet kennen.

En wat gaan jullie doen in de herfstvakantie? Ik hoor het graag, tot mijn volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s