lezen

De favoriete boeken van mijn bso kinderen

Zelf ben ik dol op lezen, een groot deel van mijn vrije tijd breng ik door met een boek op de bank. Op de bso ga ik dan ook graag met de kinderen in gesprek over boeken, wat zijn ze aan het lezen, welke boeken vinden ze spannend en wat vonden ze het grappigste boek ooit. We wisselen tips uit, kinderen nemen boeken mee naar de bso om aan mij te laten zien, er wordt volop gekletst over de belevenissen van Harry Potter en af en toe lezen we korte stukjes uit boeken aan elkaar voor.

Aan de start van Wie is de Mol vullen kinderen altijd een vragenlijst in over zichzelf, deze antwoorden worden bij een volgende opdracht gebruikt. Een van de vragen in deze lijst is altijd ‘Mijn favoriete boek is……..’ Dit keer leverde dat deze favorieten op. (De namen die ik in mijn blog gebruik zijn ook in dit blog niet de echte namen van de kinderen)

  • Harry Potter Al heel lang favoriet van de 9 jarige Lieke en ook al jaren één van mijn favorieten, de boeken zijn spannend, soms verdrietig, vaak grappig en de magische wereld waarin de verhalen zich afspelen wordt zo reëel beschreven dat je je bijna afvraagt waar bij jou in de omgeving de tovenaars wonen. Wat mij betreft een serie die iedereen gelezen moet hebben.
  • De verschrikkelijke badmeester. Dit favoriete boek van de 10 jarige Thom gaat over Lev. Volgens zijn vader heeft Lev een gigantisch zwemtalent en dus moet hij trainen bij de legendarische zwemkampioen Boris Brulboei. Dit is echter de allerverschrikkelijkste badmeester ooit, als Lev dan ook nog eens ontdekt dat Brulboei een gemeen plan beraamt komt hij samen met zijn buurmeisje in actie. Ik las op Google Books een voorproefje van het boek en vond het vlot geschreven en erg grappig. Het deed mij heel erg aan de stijl van Roald Dahl denken, dus erg fijn om te lezen.
  • Tom Groot, de favoriet van de 10 jarige Imke. De ca. 11-jarige Tom Groot is een groot striptekenaar, een briljant musicus en een meester in het bedenken van smoesjes al zegt hij het zelf. In zijn dagboeken vertelt en tekent hij wat hij meemaakt op school en thuis, de avonturen met zijn beste vriend en de pesterijen van zijn zus. De boeken zijn vlot geschreven, erg grappig en staan vol striptekeningen, waardoor het lekker makkelijk weg leest.
  • De waanzinnige boomhut serie is de favoriet van Mart, Remco en Levi, allemaal uit groep 6. Andy en Terry hebben een heel speciale boomhut gebouwd met een bowlingbaan, een zwembad, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die de snoepjes zo je mond in schiet. In hun boomhut beleven ze allemaal spannende en grappige avonturen en in ieder boek krijgt de boomhut er 13 verdiepingen bij. Ik heb het eerste deel gelezen en snap heel goed dat de kinderen dit leuke boeken vinden. De avonturen van de jongens zijn grappig en dat de twee zo zonder bemoeienis van volwassenen volledig hun eigen gang kunnen gaan zal veel kinderen aanspreken. De vele grappige tekeningetjes maken het dikke boek makkelijk en snel te lezen.
  • Gruwelijk grappige griezelverhalen. Het favoriete boek van de 10 jarige Sophie dat ze vorige week mee naar de bso nam om aan mij te laten zien. Volgens Sophie is het een boek met allemaal losse verhalen waarin de hoofdpersonen (allemaal kinderen) griezelige maar grappige avonturen beleven. Zo was er een meisje dat niet mee op vakantie wilde als haar baby zusje ook mee ging, haar ouders vertrokken zonder haar en het meisje klampte zich vast aan de auto en kwam terecht bij een restaurant waar ze friet met rattenkeutels te eten kreeg. Tussen de verhaaltjes in staan korte rijmpjes. Ik heb het boek even door mogen bladeren en ik vond hem er erg leuk uit zien, dus deze staat nu op mijn wensenlijstje.
  • Juffrouw Pots. Dit boek gaat over Kaya en Simon die op een dag een nieuwe juf krijgen. Deze juf is een afgrijselijk mens, ze ziet er uit als een reuzin en heeft de meest idiote straffen. Juffrouw Pots moet snel weer weg dat is duidelijk. Kaya gaat daar voor zorgen en gaat op onderzoek uit. Het boek wordt omschreven als slapstick, humor en spanning in één. Deze favoriet van de 10 jarige Sanne nam ik van de week mee uit de kringloopwinkel, ik ben benieuwd.
  • Sjakie en de chocoladefabriek. Met dank aan de 10 jarige Kyra eindelijk een klassieker in het lijstje. Ik ben dol op de boeken van Roald Dahl, wat mij betreft één van de beste kinderboekenschrijvers ooit. Leuk om te zien dat dit boek uit 1964 nog steeds kinderen aanspreekt en weet mee te nemen in Roald Dahls magische wereld!
  • Leven van een Loser. De 12 jarige Mats is dol op de avonturen van Bram Botermans en beste vriend Theo. In zijn eigen ogen is brugklasser Bram perfect maar wij weten wel beter. In zijn dagboek schrijft hij over zijn belevenissen, mislukte plannen en alle dingen die zijn leven best moeilijk maken zoals een pesterige oudere broer. Erg herkenbaar en aangevuld met grappige cartoons. Een grappige serie die ook door kinderen die moeilijk lezen of langzaam lezen graag gelezen wordt. (Zelf heb ik twee verschillende delen gelezen, hoewel ik de boeken grappig en goed geschreven vind zijn deze graphic novels niet mijn ding)
  • Pech onderweg. Deze verhalenbundel is favoriet bij de net 9 jarige Thije. De verhalen zijn geschreven door Jozua Douglas en Tosca Menten. Beiden werden al eerder genoemd in dit rijtje en staan bekend om boeken vol spanning en humor. Verhalen over o.a. een tijdmachine die onbedoeld reist naar de dinotijd, een duikbootje dat ten prooi valt aan een woest wezen en een karretje dat de verkeerde afslag neemt in een spookhuis worden afgewisseld met moderne spreuken en wijsheden, limericks en reistips. Weer een boek dat ik graag wil gaan lezen.
  • Juf Braaksel. Ook de 10 jarige Sep koos een boek over een vervelende juf als favoriet. Het nieuwe schoolhoofd van Lotte en Thijs heet juf Brakel maar is zo vervelend dat ze beter juf Braaksel genoemd kan worden. Verjaardagen mogen niet meer gevierd worden, trakteren is verboden en zelfs de schoolreisjes worden afgeschaft. Ze moeten een plan bedenken om van haar af te komen. Hoewel ik ook dit boek niet gelezen heb snap ik dat de kinderen hem leuk vinden. Boeken waarin kinderen samenspannen tegen gemene volwassenen zijn altijd leuk om te lezen en met Carry Slee als schrijfster kan het niet fout gaan.

Dat waren ze dan, de 10 favoriete boeken en boekenseries van mijn bso kinderen op dit moment. De komende weken struin ik weer de kringloopwinkels af op zoek naar de boeken van dit lijstje die ik graag wil lezen. Vooral naar De verschrikkelijke badmeester ben ik erg benieuwd!

Hoe zit het bij jullie op de bso? Zijn dit ook de favorieten van jullie kinderen of hebben zij andere aanraders? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s