Bij mij op de groep staat een simpele vakkenkast gevuld met van alles, onze bal heeft zijn plaatsje, de teken- en kleurspullen, spulletjes om mee te bouwen maar ook boeken. Zelf ben ik dol op lezen en ook bij mij op de groep wordt er veel gelezen. Sommige kinderen vinden het heerlijk om na een vermoeiende schooldag tijdens het fruit eten in een boek te duiken, anderen lezen nog even voor ze opgehaald worden of lezen alleen op vakantiedagen. Gelezen wordt er in ieder geval iedere dag, dus ik speur regelmatig de kringloopwinkels af voor nieuwe aanvullingen in de boekenkast. Wat er dan zoal in staat………?
- Boeken met korte strips. Vooral de jongens vinden de korte stripjes van Garfield helemaal geweldig. Garfield is lekker bijdehand en lomp en daar moeten ze iedere keer weer om lachen. Daarnaast zijn de stripjes lekker kort (één pagina, drie plaatjes en weinig tekst) daardoor hoef je er niet lang je aandacht bij te houden, ideaal om even tussendoor te lezen en nog voldoende tijd over te houden om te stoeien, kletsen en gek te doen.
- Langere strips zoals de Donald Duck en Suske en Wiske. Vooral de Donald Duck pockets en vakantieboeken worden graag gelezen. Dit zijn echte verhalen die kort genoeg zijn om in de tijd voor of na de activiteiten uit te kunnen lezen of om nog snel uit te lezen voordat je met mama meegaat. De avonturen in de boeken zijn spannend en/of grappig en door de stripvorm ook prima te lezen door minder sterke lezers en kinderen die zich in een groep minder goed kunnen concentreren.
- Tijdschriften en bijbehorende vakantie boeken. Via een collega kreeg ik een stapel exemplaren van de tijdschriften Stoer, Top Model en Meiden. Deze worden graag gelezen en lenen zich goed voor interactief lezen. Samen een quiz maken, weetjes vergelijken of lekker lachen om de bijzondere namen in het Top Model tijdschrift. Ook de vakantieboeken van bijvoorbeeld Goal, Junior National Geographic en meisje Djamila lenen zich hier prima voor.
- Moppenboekjes. Net als de korte strips stellen deze wat betreft het leeswerk niet echt veel voor. Wel worden ze supergraag gelezen en lenen deze boekjes zich ook prima om met elkaar te delen. Moppen aan elkaar of aan mij vertellen en ons samen verwonderen over hoe de grap bedoeld is. Het gebruik van woordgrapjes, onbekende woorden en woorden met verschillende betekenissen zorgen ook nog eens voor een beter taalbegrip.
- Kinderboeken. Natuurlijk staan er ook echte boeken in de kast, al worden deze wel het minst vaak gelezen. Voor onze escaperoom activiteit met als thema boeken gebruikte ik heel wat kinderboeken welke nu dus in de kast staan. Als kinderen willen kunnen ze dus ook op de bso genieten van boeken als Mees Kees, Harry Potter, Niek de Groot en Leven van een Loser. Vooral op vakantie-en studiedagen worden deze nog wel eens gelezen. Op een ‘gewone’ schoolmiddag hebben de kinderen meestal niet de tijd of concentratie om echt een boek te lezen. Daarnaast is het best lastig als je pas een week later weer verder kunt lezen in een spannend verhaal.
Voor mij maakt het niet uit welke boeken er gelezen worden en van welk niveau deze boeken zijn of hoeveel tekst er in staat. Voor mij is het vooral belangrijk dat de aangeboden boeken aansluiten bij de interesses van de kinderen en dat de kinderen lol hebben in het lezen. Een kast of plank vol educatief verantwoorde kinderboeken die vervolgens niet gelezen worden heeft volgens mij geen enkel nut. Ik vind het heerlijk om te zien hoe sommige kinderen echt even tot rust komen met een boek en dat ook kinderen met lees- of leerproblemen toch lezen in de groep, of dit dan een moppenboek, stripboek of gewoon boek is maakt niet uit als ze maar plezier in lezen hebben en houden.
Dit schrijvende kwam ik trouwens wel tot de ontdekking dat er bij mij op de groep helemaal geen informatieve boeken te vinden zijn. Hoog tijd om daarnaar op zoek te gaan bij de kringloopwinkel! Hoe zit het bij jullie op de groep, hebben jullie veel boeken en wat wordt er door de kinderen het meest gelezen?