Wie mij op Instagram volgt (de link naar mijn Instagram account vind je rechts op deze pagina) heeft vast al eens foto’s voorbij zien komen van de escaperoom die ik tussen de herfst- en de kerstvakantie met de kinderen speelde. In dit blog deel ik een aantal van de puzzels en opdrachten die de kinderen moesten doen, allemaal in het thema boeken. Bij mij werden deze opdrachten op verschillende dagen gedaan maar je kunt deze ook prima gebruiken om op een vakantiedag een escaperoom met de kinderen te doen.
Boekenspeurtocht met geheimschrift
Ieder groepje krijgt een zakje met daarin 20 woordzoekers van Klene en een notitieboekje met daarin verschillende decodeersleutels voor het oplossen van geheimschriften (op Pinterest vind je heel veel ideeën). Met de letters op de snoepjes moeten ze vijf woorden maken, alle snoepjes moeten hierbij gebruikt worden (van te voren zocht ik de snoepjes zo uit dat er genoeg woorden van gemaakt konden worden). Wanneer ze dat gedaan hebben krijgen ze een briefje in geheimschrift. Dit geheimschrift moet ontcijferd worden om de titel te ontdekken van het boek waarin de volgende aanwijzing in geheimschrift gevonden kan worden. De aanwijzingen zitten verstopt in boeken op plekken waar de kinderen regelmatig boeken pakken/lezen. In het derde boek zit een briefje waarop in geheimschrift het codewoord/de oplossing van die dag staat.
Voorleesopdracht
Ik lees de kinderen een hoofdstuk voor uit een kinderboek (ik koos Achtste Groepers huilen niet). Ieder groepje heeft een lijst met multiple choice vragen over dit hoofdstuk, voor ieder groepje maakte ik andere vragen. In ieder antwoord zit een hoofdletter verstopt op een plek waar deze niet hoort (bijv. zeVen). Wanneer de kinderen alle hoofdletters uit de goede antwoorden achter elkaar zetten vinden ze het codewoord/de oplossing.
Bewegingsopdrachten plus woordzoeker
Iedere groep krijgt een kokertje/doosje met strookjes papier en een boek. Op het papier staan bewegingsopdrachten. Deze opdrachten horen bij het bewegingsalfabet wat wij op de groep hebben hangen (deze is ook op Pinterest te vinden). De letters die bij de opdrachten horen vormen samen een uitgeschreven bladzijdenummer. Als ze in het boek deze bladzijde opzoeken is er één woord heel lichtjes met potlood onderstreept. Als ze dit woord tegen mij zeggen en het hele team alle bewegingsopdrachten uitgevoerd heeft krijgen ze een woordzoeker. Ik maakte via woordzoekerfabriek.nl drie verschillende woordzoekers die vol stonden met titels van en personages uit boeken. Door deze allemaal in de woordzoeker weg te strepen blijft het codewoord/de oplossing over.
Zweeds loopspel
In het park hangen twintig blaadjes met vragen over de favoriete boeken van de kinderen. Ieder team heeft een blad met nummers en een pen, ieder team begint bij een ander nummer, de vragen moeten in volgorde opgezocht worden. Van ieder team mag er 1 persoon tegelijk op zoek gaan naar de vraag met het eerste nummer, heeft hij de vraag gelezen dan loopt hij terug naar zijn team, samen bedenken ze het antwoord op de vraag. Als alle vragen beantwoord zijn komt het team naar mij toe om de vragen na te laten kijken. Heeft het team meer dan 12 vragen goed dan krijgen zij 1 codewoord/oplossing, bij meer dan 17 vragen goed krijgen zij er 2. Bij mij lagen de boeken waarover de vragen gingen op de groep dus antwoorden konden eventueel opgezocht worden.
Wil je in een vakantie of een aantal weken op rij een escaperoom spelen voeg dan ook een opdracht toe waarbij cijfersloten geopend moeten worden, dit vinden de kinderen altijd superleuk en spannend om te doen. Ideeën hiervoor kun je vinden in het blog dat ik eerder voor To be Kinderopvang schreef Maak een escaperoom van je bso deel 2. Wil je nog meer lezen over hoe ik het spelen van een escaperoom aanpak en wat mijn rol tijdens deze activiteit is lees dan ook eens Maak een escaperoom op je bso. Veel plezier met het spelen van de escaperoom, laat je me weten wat de kinderen ervan vonden?