op de groep, pedagogisch

Nieuw in de groep

Vandaag begint hier in Brabant het nieuwe schooljaar alweer. Een nieuw schooljaar met weer ‘nieuwe’ kinderen; kinderen die nieuw op de BSO komen maar ook kinderen die al wel op de BSO zitten maar naar een nieuwe groep gaan. Allemaal kinderen die net wat extra aandacht nodig hebben zodat zij zich snel op hun gemak voelen in hun nieuwe groep.

Basisbehoeften

Naast duidelijkheid over op welke groep je zit, waar die groep is en wie daar werken hebben alle kinderen in een groep verschillende basisbehoeften. De drie belangrijkste hiervan zijn; erbij horen, invloed uit kunnen oefenen en vrienden in de groep hebben. Allen als aan deze drie basisbehoeften voldaan is voelen kinderen zich veilig en op hun gemak en kunnen zij volop spelen en ontdekken op de BSO. De moeite waard dus om in die eerste weken extra op deze basisbehoeften te letten.

Erbij horen

Een kind dat nieuw in de groep komt kijkt op welke manier hij erbij kan horen. Hij observeert de gang van zaken en zal zich in het bestaande patroon voegen. Hij wil bijvoorbeeld net zo grappig, slim of sportief zijn als de anderen. Een nieuw kind wil ook weten hoe het op de groep werkt, wat gaan we doen, wat zijn de regels en welk gedrag vindt de rest van de groep normaal. De meeste kinderen kunnen al deze zaken prima zelf uitvogelen, kinderen die sociaal wat minder handig zijn hebben hier wat hulp en uitleg van de PM-er bij nodig.

Invloed uitoefenen

Voor ieder kind is het belangrijk gezien en gehoord te worden en om te ervaren dat je mening er toe doet. Kinderen willen dan ook graag meedenken en meebeslissen in de groep  bijvoorbeeld over activiteiten. Moedig ‘nieuwe’ kinderen actief aan om hun mening te geven, neem ze serieus en moedig de andere kinderen in de groep aan ook naar nieuwe kinderen te luisteren en zet af en toe hun ideeën extra in het zonnetje, je ziet  ‘nieuwe’ kinderen dan groeien.

Vrienden

Een vriend hebben maakt de groep veiliger en overzichtelijker en versterkt het zelfvertrouwen. Vaak kennen kinderen die nieuw op de BSO zijn al andere kinderen in de groep. Door als PM-er die connectie te benoemen zullen kinderen zich sneller vertrouwd voelen, bespreek bijvoorbeeld eens welke juf of meester iedereen heeft. Het kan ook helpen om nieuwe kinderen een maatje te geven die het nieuwe kind wegwijs maakt op de groep. Soms leidt dit ook echt tot vriendschap maar in ieder geval leert een ‘nieuw’ kind zo snel andere kinderen kennen en heeft hij de eerste dagen een extra houvast.

Succes met de start van het schooljaar en de nieuwe kinderen op je groep. Vergeet vooral niet te genieten!

Meer weten over groepsvorming, je als kind veilig voelen in een groep en welke rol jij als pm-er daarin kunt spelen? Kijk dan eens in het dossier ‘Werken met groepen’ van het NJI (http://www.nji.nl/nl/Publicaties/Werken-met-groepen ). 

Een gedachte over “Nieuw in de groep”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s