activiteiten, in de vakantie

Lekkere activiteiten voor in de zomervakantie

De laatste schoolweek is bij ons aangebroken dus ik ben druk bezig met de voorbereiding van de zomervakantie. Naast speurtochten, levende spellen, bosspellen, sporten en buitenactiviteiten wil ik ter afwisseling ook diverse kook-activiteiten aanbieden. Nu vind ik zelf koken best leuk maar als BSO-activiteit is het niet echt mijn ding. De kinderen vinden het echter wel superleuk! De uitdaging is echter om iets te verzinnen dat net een stapje verder gaat dan cakejes of pizzaatjes bakken. Ik kies dit keer voor een aantal simpele maar leuke en vooral lekkere activiteiten.

Junior Masterchef

Wat grotere activiteiten die gebaseerd zijn op tv-programma’s zijn bij onze kinderen altijd erg geliefd. Zo speelde ik al een aantal keer Wie is de Mol en deze staat samen met een versie van Expeditie Robinson ook deze zomervakantie op de planning. Ook wil ik deze zomer weer eens Junior Masterchef met de kinderen spelen. Jaren geleden heb ik dat op mijn oude BSO een aantal keer gedaan en dat was een groot succes. Je deelt de kinderen op in twee- of drietallen en laat ieder groepje met behulp van internet een gerecht kiezen dat ze willen gaan maken.  De groepjes maken een boodschappenlijstje, doen de boodschappen en gaan dan koken. Op netjes opgemaakte borden worden de gemaakte gerechten gepresenteerd. De jury, bestaande uit andere kinderen, leidsters van een andere groep of ouders, proeven en geven cijfers. Het groepje dat het hoogste cijfer haalt wint Junior Masterchef.

Extra uitdagend

Een spel als Junior Masterchef kun je op veel verschillende manieren aanpassen zodat het extra uitdagend wordt. Laat de kinderen bijvoorbeeld een driegangenmenu bedenken en koken. Op die manier heb je drie verschillende kookrondes in het spel, tussendoor is er dan ruimte voor vrij spel of lekker buiten spelen. Iedere ronde wordt apart beoordeeld en de cijfers worden per ronde bijgehouden, aan het einde van de dag wint het groepje met de meeste punten. Ook kun je een thema koppelen aan deze activiteit. Zo kun je de kinderen een gerecht laten kiezen en koken uit een (bepaald) vakantieland. Ook koken met alleen groenten, gezond koken of een gerecht maken in een bepaalde kleur zijn erg leuk om te doen.

Wildplukken

Wat in de zomervakantie ook heel leuk is om te gaan doen is wildplukken. Je gaat daarbij in de (stads)natuur op zoek naar eetbare blaadjes, noten en vruchten. (Geen paddenstoelen want om deze veilig te kunnen plukken en eten heb je veel kennis nodig.) Op de site oogstenzonderzaaien.nl vind je alles over eten uit het wild en hoe je de zaken die je geplukt hebt lekker klaar kunt maken. In de wildplukwijzer (te vinden op internet) kun je op een kaart de plekken in jouw eigen buurt waar bijvoorbeeld noten- of fruitbomen staan vinden. Ga ’s morgens met de kinderen de buurt in, neem bakjes en zakjes mee om de geplukte zaken te bewaren en vergeet vooral niet te voelen, te ruiken en te proeven. Eenmaal weer op de BSO kook je wat lekkers met de gevonden ingrediënten. Heb je een heemtuin, buurttuin of kruidentuin in de buurt van je BSO zitten dan is die zeker ook een bezoekje waard. Houd er wel altijd met plukken rekening mee dat je voldoende vruchten/noten overlaat voor hongerige dieren en dat je i.v.m. uitlaatgassen niet plukt langs drukke wegen.

Kleine ideetjes

Naast deze wat grotere activiteiten zijn er wel honderden kleine activiteiten te bedenken waar mee je de zomervakantie net iets lekkerder maakt. Maak met de kinderen ijsblokjes met eetbare bloemen, fruit en kruiden erin. Bak broodjes en pof (aard)appels bij kampvuur of vuurkorf. Maak met zijn allen een saladebuffet en eet dat in plaats van boterhammen. Maak met de kids jullie eigen ijsthee en fruitlimonade in verschillende smaken. Ga eetbare bloemen plukken en maak hier siroop van (zie Pinterest voor ideeën). Maak ’s ochtends een lekker picknick klaar, zoek een mooi park of bos op en ga lekker picknicken en ga zo maar door. Op internet zijn meer dan genoeg recepten te vinden en kinderen vinden het vaak superleuk om op internet rond te dwalen op zoek naar het lekkerste recept.

Ik heb nu al zin om met de kinderen aan de slag te gaan en te genieten van al dat lekkers. Jullie hopelijk ook. Alvast een fijne zomervakantie en tot mijn volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s