activiteiten

Sinterklaasspel

Volgende week donderdag vieren we weer Sinterklaas op de BSO. Aangezien wij momenteel Wie is de Mol spelen koppel ik het zoeken en uitpakken van de groepscadeautjes dit jaar aan het geld verdienen voor in de Mol pot en speel ik geen apart Sinterklaasspel. Twee jaar geleden deed ik dit wel en had ik op verschillende cadeautjes een opdracht geplakt die de kinderen moesten uitvoeren voordat het cadeautje uitgepakt mocht worden. Lekker actief en wat hebben we vaak de slappe lach gehad!

De opdrachtjes die ik toen gebruikte heb ik verder aangevuld zodat je 9 korte opdrachten hebt die de kinderen wisselend als groep, in tweetallen of alleen uit moeten voeren. Van de opdrachtjes kun je ook makkelijk een Sinterklaascircuit maken waarbij je de groep opdeelt in groepjes van 4 of 5 kinderen en ze iedere vijf minuten laat wisselen. Als onderdeel van een dobbelspel werken de opdrachtjes ook prima trouwens.

Wat heb je nodig?

Voor het uitvoeren van de opdrachtjes heb je de volgende materialen nodig; pen en papier, wasknijpers, strooigoed (eventueel met extra snoepjes), prikkertjes, lego, plastic tassen/zakken, kleine, lichte nepcadeautjes, een bak/doos als schoorsteen, kleurplaten van de stoomboot.

De opdrachtjes

  • Maak met de hele groep een Sint ABC-tje. Verzin voor iedere letter van het alfabet een woord dat met Sinterklaas te maken heeft en schrijf deze op.
  • Ga met zijn allen op een rij zitten. Ieder kind heeft een wasknijper in zijn mond. De eerste in de rij stopt een pepernoot tussen de wasknijper en probeert deze door te geven aan de volgende zonder zijn handen te gebruiken. Zo ga je het rijtje af.
  • Ieder kind krijgt 10 pepernoten en probeert deze zo op te stapelen dat de toren niet omvalt.
  • Ieder kind doet zijn ogen dicht en tekent zonder te kijken Sinterklaas.
  • Met een bakje strooigoed (eventueel met extra snoepjes) en prikkertjes proberen de kinderen in tweetallen een zo hoog mogelijke toren te bouwen.
  • In vijf minuten tijd bouwen de kinderen zoveel mogelijk cadeautjes van lego.
  • Ieder kind krijgt een plastic tasje/zak, blaast hier lucht in en legt een knoop in het tasje zodat de lucht niet kan ontsnappen. Leg nu een nepcadeautje op het tasje en schiet het cadeautje weg door op het tasje te slaan. Probeer nu het nepcadeautje op deze manier in de schoorsteen te schieten.
  • Knip de kleurplaten in stukken en laat de kinderen in tweetallen deze zo snel mogelijk in elkaar puzzelen. Je kunt het moeilijker maken door alle puzzels door elkaar te gooien. Wil je kinderen meer laten bewegen maak er dan een estafette van waarbij de puzzelstukjes één voor één gehaald moeten worden.
  • Zing drie Sinterklaasliedjes

Wil je de opdrachten in de vorm van kaartjes zodat je deze op de cadeautjes kunt plakken download het bestand dan hieronder. Voor één van mijn andere activiteiten in de week voor Sinterklaas maakte ik een speciale Sinterklaasversie van het lego uitdagingenspel, de kaartjes die hierbij horen vind je ook hieronder.

Allemaal heel veel plezier met het vieren van Sinterklaas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s