Vorig jaar viel net als dit jaar de herfstvakantie hier in het zuiden van het land voorafgaand aan Halloween en sloten we met onze activiteiten mooi op dit thema aan. Als overkoepelende activiteit maakten we met de oudste BSO-ers een echt spookhuis op de BSO, een supergave activiteit waarvan ik in dit blog graag wil delen hoe wij dit aanpakten.
We begonnen met deze activiteit op maandag en werkten er dinsdag en donderdag verder aan. Iedere dag ging ik met een groepje van 8 tot 12 oudste BSO-ers in de leeftijd van 7 tot 11 jaar aan de slag. Op maandag zijn we met het plannen, voorbereiden en uitvoeren eigenlijk heel de dag bezig geweest (uitgezonderd open- en sluitmoment, eetmomenten en pauzetijd), dinsdag en donderdag waren we in de ochtend een uurtje bezig met voorbereiden en aanvullen en ontvingen we in de middag een half uurtje gasten in ons spookhuis, daarnaast deden we andere activiteiten. Voorafgaand aan de activiteit kocht ik wat Halloween decoratiemateriaal en led-lampjes, verder maakten we gebruik van kosteloos materiaal en al op de BSO aanwezig knutselmateriaal. Onze BSO maakt gebruik van meerdere kleine ruimtes, zo hebben wij naast onze groepsruimtes onder andere een aparte bouwkamer en een muzieklokaal. Wij kozen het muzieklokaal uit als spookhuis zodat ons spookhuis heel de week gebruikt kon worden en niemand in de weg stond.
Brainstorm
We begonnen met een brainstorm rondom ‘Halloween spookhuis’ en schreven alle woorden/ideeën op die in ons opkwamen. Daarna omcirkelden we alles wat we in ons spookhuis wilden laten zien, in deze fase was alles mogelijk!
Keuzes maken
Hierna was het tijd om praktisch te gaan kijken en keuzes te maken. Welke ideeën zouden we zelf kunnen maken en wat is er juist niet mogelijk? Zo bleef het idee van een megagroot spinnenweb erin en lieten we het idee van een echt uit zichzelf bewegend skelet gaan. Ook bedachten we voor wie we het spookhuis wilden maken; de kinderen wilden graag een spookhuis waar onze jongste BSO-ers op bezoek kunnen komen, ideeën die ons te eng leken werden dus ook doorgestreept. Ook besloten we dat het spookhuis donker moest worden met op verschillende plekken een lampje of lichtje zodat ook kinderen die het donker eng vinden met plezier kunnen komen kijken.
Uiteindelijk kozen we de volgende elementen voor ons spookhuis uit; een megagroot spinnenweb met megaspin (gekocht), griezelige pompoengezichten, een tafel met enge heksendrankjes, een pot met oogballen, een grafkist met skeletballon, bloederige ledematen, een bak hersenen, een levend spook en een echte heks.
Taken verdelen en aan de slag
Met elkaar maakten we een takenlijstje met alles daarop wat er moest gebeuren zoals pompoengezichten knutselen en heksendrankjes maken maar ook het afplakken van de ramen en het neerzetten van een tafel voor de heksendrankjes. De kinderen verdeelden zelf de taken en gingen vervolgens in tweetallen of alleen (net wat ze zelf fijn vinden) aan de slag. Iedere keer als een taakje af is werd er even met anderen overlegd wat er nog meer gedaan moet worden, ook kwamen er natuurlijk tijdens het afwerken van het takenlijstje nog taken bij waar we eerst niet aan gedacht hadden.
Nadat het spookhuis helemaal ingericht was deden we een testrondje en bekeken we met de lampen uit of alles goed te zien is, of er ruimte genoeg is voor de bezoekers om rond te lopen, of het niet te eng is en of de ruimte niet te licht of juist te donker is. Na een paar kleine aanpassingen waren we helemaal tevreden, de kinderen spraken af wie er als eerste de heks en het spook mogen zijn en wanneer er gewisseld wordt en toen was ons spookhuis klaar om de eerste groep bezoekers te ontvangen.
We hebben zo’n lol gehad met en van dit spookhuis, alle kinderen waren betrokken en werkten op hun eigen manier mee aan het eindproduct; de één ging heel gedetailleerd aan de slag met het schilderen van pompoenen, de ander verzorgde het meer grove werk zoals het sjouwen met tafels en ophangen van vuilniszakken en weer een ander liep vooral rond om dan eens hier dan eens daar een klein beetje te helpen. Maar allemaal waren ze supertrots op het eindproduct en vertelden ze vol enthousiasme aan ouders en andere kinderen wat ze die dag gedaan hadden. Als pm-er keek ik toe, begeleidde en hielp ik waar nodig maar liet ik vooral de kinderen zelf bedenken, oplossen, overleggen en uitvoeren. Ik heb genoten van hoe goed ze het zelf allemaal regelden en hoe ieder kind erbij betrokken was, werd en bleef.
Hoewel bij deze activiteit lol en plezier op nummer één stonden leverde het ook nog eens op ontwikkelingsgebied heel veel op. Zo werd er overlegd, samengewerkt, uitgelegd, rekening gehouden met anderen en werden er compromissen gesloten. Daarnaast werd de creativiteit en het oplossend vermogen gestimuleerd, werden er motorische vaardigheden geoefend en werd er volop bewogen. Dit jaar heb ik in de herfstvakantie veel kinderen die er vorig jaar ook bij waren en vind ik het leuker om andere activiteiten aan te bieden maar we gaan zeker nog een keer een spookhuis maken!