activiteiten, naar buiten, sport en spel

Leuke speurtochten in kerstsfeer

Over anderhalve week is het al weer kerst, een sfeervolle periode waar ik in de activiteiten die ik op de groep graag mee aan de slag ga en dan het liefst op een actieve manier. Zo speelde ik al eens een speciale eenmalige kersteditie van Wie is de Mol (te lezen via deze link speel in de kerstvakantie eens wie is de mol), maakten we een keer een alternatieve kerstboom en kerstkaarten van kosteloos materiaal en gingen we afgelopen dinsdag dobbeltekenen in kerstthema (zie Instagram). Maar ook speurtochten in kerstsfeer zijn superleuk om in deze periode te doen, drie voorbeelden hiervan wil ik in dit blog graag met jullie delen.

Kerst scavenger hunt

Maak samen met de kinderen een lijstje met typische kerstdingen of print mijn versie uit Kerst scavenger hunt pdf.  Maak teams van vier kinderen en geef ieder team een uitgeprinte lijst. De kinderen hebben nu een uur de tijd om zoveel mogelijk dingen van de lijst te vinden en af te strepen. Afhankelijk van de grootte van de groep kun je de teams los van elkaar met een pm-er de wijk insturen. Sta je alleen op de groep dan laat je de teams bij iedere kruising om de beurt kiezen welke kant jullie op gaan, het team dat iets als eerste ziet mag het afstrepen. Het team dat na een uur de meeste items van de lijst afgevinkt heeft wint het spel. Als variant hierop kun je ook ieder team een fototoestel of telefoon mee laten nemen, bij ieder ding dat ze in de wijk vinden moet er een groepsselfie gemaakt worden. Het maken van de foto’s levert vaak heel wat grappige en creatieve momenten op en zorgt voor extra actie, spanning en lol tijdens de speurtocht. Maak met de uitgeprinte foto’s originele kerstkaarten of een leuke kerstcollage voor op de groep. Speel bij slecht weer dit spel binnen en laat ze in groepjes het dagverblijf afspeuren naar kerstdingen.

Schat zoeken

Bij slecht weer is het superleuk om deze binnenspeurtocht te doen, waarbij de kinderen door heel het dagverblijf op zoek gaan naar de verborgen schat, bijvoorbeeld een kerstkransjes of ander lekkers. Zorg voor een pakje van 10 kleine kerstkaartjes. De 10 kerstkaartjes verstop je binnen het dagverblijf, op ieder kaartje staat een aanwijzing waar het volgende kaartje te vinden is. Het is het leukste als je de aanwijzingen een beetje cryptisch maakt zodat de kinderen goed na moeten denken over de volgende plek waar ze naartoe moeten. De kans dat ze het fout hebben en naar een andere plek moeten om te gaan zoeken maakt het spel extra spannend. De laatste aanwijzing leidt de kinderen naar de schat die ze dan natuurlijk samen lekker op mogen smullen.

Letter speurtocht

Kies een woord/zin in kerstsfeer (bijvoorbeeld fijne feestdagen, merry christmas of gelukkig nieuwjaar). De kinderen gaan nu met zijn allen de wijk in om de letters van dit woord te zoeken en te fotograferen. De letters die ze op de foto zetten mogen geen onderdeel zijn van een woord of afkorting, wel mogen ze dingen op de foto zetten die lijken op letters zoals de strepen van het zebrapad die goed gefotografeerd lijken op de E. Je kunt het spel spannender maken door er een eindtijd aan te verbinden en het moeilijker maken door ze de letters in volgorde te laten zoeken.

Alle drie de speurtochten zijn in deze of andere varianten al eens door mijn BSO kinderen gespeeld en iedere keer vonden ze het superleuk. Gaan jullie ook op speurtocht en gebruik je mijn ideeën, dan zou ik het superleuk vinden als je me hier, op Instagram of facebook laat weten wat de kinderen ervan vonden. Veel plezier en alvast fijne kerstdagen allemaal!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s