Nog twee nachtjes slapen en dan is het echt carnaval maar met alle gekke-harendagen, pyjama-dagen en andere bijzondere dagen op school zit de carnavalssfeer bij ons op de BSO er al lekker in. Waar de kinderen van onze jongste BSO vol enthousiasme overal aan meedoen ontstaat er op de oudste BSO een tweedeling tussen de kinderen die nog dol zijn op al dat verkleden en de kinderen die een ochtendje carnaval vieren wel genoeg of zelfs al teveel vinden. De meeste jaren kiezen we er in de carnavalsvakantie samen met de kinderen dan ook voor om niet echt carnaval te vieren maar andere activiteiten te doen die soms wel en soms ook niet in het teken van carnaval staan.
Voor deze carnavalsvakantie bedacht ik drie leuke activiteiten voor de oudste bso-ers (bij ons groep 4 t/m groep 8) die je zonder al teveel voorbereiding uit kunt voeren.
Selfiespeurtocht carnavalsstijl
Eén van onze favoriete activiteiten in vakanties is de selfiespeurtocht waarbij we een rondje lopen door de wijk en in teams van maximaal 5 kinderen groepsselfies moeten maken met/van de dingen die op onze opdrachtkaart staan. Ze hebben 1,5 uur de tijd, iedere keer dat een selfie gelukt is strepen ze de bijbehorende opdracht weg en het team dat aan het einde van de tijd de meeste opdrachten weg heeft kunnen strepen wint. Heeft één van de teams een selfie gemaakt dan mag deze plek niet meer door een ander team gebruikt worden! Mocht er bij jullie in de buurt weinig carnavalssfeer te vinden zijn dan kun je ze in jullie dagverblijf verder laten zoeken. De opdrachten die ik bij dit spel verzon vind je hieronder.
Crazy 33 carnaval
Bij carnaval hoort natuurlijk lekker gek doen! Speciaal voor deze vakantie maakte ik dan ook een carnavalsversie van het welbekende spel crazy 88. Deze versie heeft 33 gekke opdrachten passend bij carnaval; een deel van opdrachten wordt buiten op straat, op een plein of in een park gedaan, een deel van de opdrachten wordt binnen gedaan. Het spel wordt in teams gespeeld, meestal maak ik teams van 3 of 4 kinderen zodat iedereen actief mee kan doen, en voor een aantal opdrachten heb je een camera nodig, ik gebruik zelf altijd een oude telefoon hiervoor. Ieder team heeft drie kwartier buiten en drie kwartier binnen om zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren, het team dat de meeste opdrachten uitvoert wint. De 33 opdrachten vind je hieronder.
Confetti kraak de code
Voor dit spel heb je voor ieder team een kistje/doosje/potje en een cijferslot nodig plus 27 gekleurde papieren rondjes. Op 9 rondjes schrijf je de letters van het woord verkleden, op 9 rondjes schrijf je de letters van het woord polonaise en bij de laatste 9 rondjes schrijf je op ieder rondje een som. De kistjes/doosjes vul je met een paar snoepjes en doe je daarna op slot, de code van het cijferslot is de uitkomst van alle uitkomsten van de sommen bij elkaar opgeteld. De rondjes hang je verspreid op in een park, op jullie speelplein of bij slecht weer binnen verspreid over de BSO ruimtes. Je deelt de kinderen op in teams van maximaal 3 kinderen en geeft ieder team pen en papier. De kinderen moeten nu eerst op zoek naar twee codewoorden, als ze de juiste woorden tegen jou zeggen krijgen ze het kistje en moeten ze de sommen oplossen om daarna het kistje te kunnen openen. Je kunt dit spel moeilijker of makkelijker maken door; wel of geen keer- en deelsommen te gebruiken, alle kleuren rondjes door elkaar te gebruiken of alle letters van 1 woord dezelfde kleur te geven, wel of niet uit te leggen dat de uitkomsten bij elkaar opgeteld moeten worden of door de kinderen met het hele team te laten zoeken of maar met 1 tegelijk die dan net als bij een Zweeds loopspel terug moet naar het startpunt.
Heel veel plezier deze carnavalsvakantie, laten jullie mij het weten als jullie één van deze activiteiten uitgeprobeerd hebben?