activiteiten, in de vakantie, naar buiten

Leuke speurtochten voor in de kerstvakantie

Over anderhalve week is het al weer kerstvakantie. Tussen de feestdagen door mag ik lekker op de oudste BSO aan het werk en zoals iedere vakantie zit ik vol plannen. Naast een kersteditie van Wie is de Mol (te lezen via deze link speel in de kerstvakantie eens wie is de mol)en een nieuwe technische knutselopdracht heb ik ook een paar speurtochten op de planning staan. Ik vind speurtochten altijd ideaal voor in de vakanties, deze zijn namelijk voor alle leeftijden leuk en eventuele grote leeftijdsverschillen hebben geen invloed op het spelplezier. In dit blog wil ik drie leuke speurtochten in kerstsfeer met jullie delen.

Kerst scavenger hunt

Maak samen met de kinderen een lijstje met typische kerstdingen of print mijn versie uit Kerst scavenger hunt pdf.  Maak teams van vier kinderen en geef ieder team een uitgeprinte lijst. De kinderen hebben nu een uur de tijd om zoveel mogelijk dingen van de lijst te vinden en af te strepen. Afhankelijk van de grootte van de groep kun je de teams los van elkaar met een pm-er de wijk insturen. Sta je alleen op de groep dan laat je de teams bij iedere kruising om de beurt kiezen welke kant jullie op gaan, het team dat iets als eerste ziet mag het afstrepen. Het team dat na een uur de meeste items van de lijst afgevinkt heeft wint het spel. Als variant hierop kun je ook ieder team een fototoestel of telefoon mee laten nemen, ieder ding dat ze in de wijk vinden moet samen met één of meerdere kinderen op de foto. Het maken van de foto’s levert vaak heel wat grappige en creatieve momenten op en zorgt voor extra actie, spanning en lol tijdens de speurtocht. Maak met de uitgeprinte foto’s originele kerstkaarten of een leuke kerstcollage voor op de groep. Speel bij slecht weer dit spel binnen en laat ze in groepjes het dagverblijf afspeuren naar kerstdingen.

Schat zoeken

Bij slecht weer is het superleuk om binnen een speurtocht te doen. Ga op zoek naar een verborgen schat en stuur de kinderen heel het dagverblijf door…….. Zorg voor een pakje van 10 kleine kerstkaartjes. De 10 kerstkaartjes verstop je binnen het dagverblijf, op ieder kaartje staat een aanwijzing waar het volgende kaartje te vinden is. Het is het leukste als je de aanwijzingen een beetje cryptisch maakt zodat de kinderen goed na moeten denken over de volgende plek waar ze naartoe moeten. De kans dat ze het fout hebben en naar een andere plek moeten om te gaan zoeken maakt het spel extra spannend. De laatste aanwijzing leidt de kinderen naar de schat, bijvoorbeeld een pak kerstkransjes.

Letter speurtocht

Kies een woord/zin in kerstsfeer (bijvoorbeeld fijne feestdagen, merry christmas of gelukkig nieuwjaar). De kinderen gaan nu met zijn allen de wijk in om de letters van dit woord te zoeken en te fotograferen. De letters die ze op de foto zetten mogen geen onderdeel zijn van een woord of afkorting, wel mogen ze dingen op de foto zetten die lijken op letters zoals de strepen van het zebrapad die goed gefotografeerd lijken op de E. Je kunt het spel spannender maken door er een eindtijd aan te verbinden en het moeilijker maken door ze de letters in volgorde te laten zoeken.

Alle drie de speurtochten zijn in deze of andere varianten al eens door mijn BSO kinderen gespeeld en iedere keer vonden ze het superleuk. Gaan jullie ook op speurtocht en gebruik je mijn ideeën, dan zou ik het superleuk vinden als je me hier, op Instagram of facebook laat weten wat de kinderen ervan vonden. Veel plezier en alvast een fijne kerstvakantie allemaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s