Afgelopen week werd er bij mij op de groep alweer druk gespeculeerd over de nieuwe serie van Wie is de Mol, wie zouden er mee gaan doen en wat voor opdrachten zouden de kandidaten gaan krijgen? Natuurlijk riep dit ook de vraag op wanneer we op de BSO weer Wie is de Mol gaan spelen. Dit blijft een superleuk spel om te doen waar de kinderen iedere keer al weken/maanden naar uit kijken maar wat wel enige voorbereiding vergt.
Op onze bso werken we met een activiteitencyclus, de eerste week na een vakantie kiezen de kinderen de activiteit die ze tot aan de volgende vakantie willen gaan doen. Voor Wie is de Mol houdt dit in dat we gemiddeld acht weken op rij Wie is de Mol spelen in dit geval op donderdag. Om ervoor te zorgen dat het spel voor iedereen die meedoet spannend maar niet te hoog gegrepen is doen alleen de kinderen uit groep 6,7 en 8 mee.
Iedere week krijgen de kinderen een opdracht waarmee ze geld kunnen verdienen voor in de Mol-pot. Eén kind is de Mol, hij moet iedere week proberen om de opdracht te dwarsbomen zodat er geen of minder geld in de pot komt. Aan het einde van iedere opdracht vult ieder kind op een stembriefje de naam in van het kind waarvan hij/zij denkt dat het de Mol is.
De wekelijkse opdrachten bestaan vaak uit meerdere spellen, waarmee je bijv. bij het eerste spel tijd of materiaal kunt verdienen dat je bij het tweede spel nodig hebt. De spellen zijn bewust moeilijk, kinderen moeten echt hun best doen om de opdrachten tot een goed einde te brengen en geld te verdienen. Het kan dus ook gebeuren dat een opdracht niet lukt en dat er geen geld in de pot gaat. Kinderen vinden dit niet altijd makkelijk, maar dit is juist ook weer de uitdaging en de aantrekkingskracht van het spel. Ik wijs dan ook vaak terug naar het echte Wie is de Mol. Ook daar zijn de opdrachten moeilijk en lukt het niet altijd.
De laatste dag van de cyclus spelen we een finalespel. Tijdens de finale kijk ik altijd even met de kinderen terug naar hoe Wie is de Mol verlopen is, wanneer kwam er veel geld in de pot en door wie en wanneer liep het helemaal fout. De kinderen vullen dan voor het laatst een stembriefje in en krijgen dan nog een laatste opdracht om geld te verdienen. Wie tijdens het finalespel de juiste naam heeft ingevuld wint het spel. Hebben meerdere kinderen bij het finalespel de goede naam ingevuld dan wint degene die het vaakste op de juiste Mol gestemd heeft. Stemt niemand in het finalespel op de Mol dan wint de Mol. Ik onthul wie de Mol is en de winnaar krijgt een klein prijsje.
Mijn rol in dit spel vind ik zelf altijd superleuk. Ik neem namelijk heel bewust afstand van de groep, geef bijna geen antwoord op hun vragen, help niet en laat ze dingen zelf uit zoeken. Zo mooi om dan te observeren wat er gebeurd, hoe kinderen reageren en hoe de rolverdeling in de groep is. Ook hier verwijs ik naar Wie is de Mol op tv, de presentator daar helpt de kandidaten immers ook niet. Alleen als het spel echt helemaal vast dreigt te lopen grijp ik in en geef ik een aanwijzing om het spel weer op gang te krijgen. De Mol krijgt stiekem wel extra hulp van mij en weet net als in de ‘echte’ versie al van te voren welk spel we gaan doen. Welke spellen we zoal spelen kun je lezen in mijn blog https://opdebso.home.blog/2019/12/16/onze-favoriete-wie-is-de-mol-spellen/
Hoe zit dat bij jullie op de groep? Leeft Wie is de Mol daar ook en hebben jullie het wel eens met de groep gespeeld? Ik ben benieuwd!