activiteiten, in de vakantie, naar buiten

Ga eens met je groep op foto-tocht

Momenteel ben ik druk bezig met het bedenken van activiteiten voor de zomervakantie. Heerlijk om te doen want mijn hoofd bruist van de ideeën. Bij lekker weer wil ik in ieder geval met de groep op stap met de tablet of telefoon en een leuke foto-tocht gaan doen. Het woord zegt het al, een foto-tocht is een soort speurtocht die draait om het maken van foto’s. Deze activiteit vergt nauwelijks voorbereiding en de kinderen van mijn groep vinden hem altijd erg leuk. Daarnaast oefenen ze met samenwerken en overleggen, zijn ze lekker in beweging en worden ze gestimuleerd om anders naar dingen te kijken.

Bij een foto-tocht ga je met de groep de wijk in en probeer je binnen een van te voren vastgestelde tijd (bijvoorbeeld 1 uur) zoveel mogelijk foto’s te maken. Je kunt met de hele groep spelen maar je kunt ook twee teams tegen elkaar laten spelen. Vaak kies ik er dan voor om de teams bij kruisingen/zijstraten om beurten te laten bepalen welke kant we opgaan. Ben je met twee pm-ers dan kun je natuurlijk ook beide teams los van elkaar de wijk in te sturen. Voor het maken van foto’s gebruiken wij de tablets die iedere groep heeft, aangezien er geen foto’s van personen gemaakt worden kun je er ook voor kiezen om kinderen hun eigen telefoon te laten gebruiken. Inmiddels heb ik verschillende varianten van deze activiteit, drie daarvan deel ik hier met jullie.

Alfabet foto-tocht

Deze foto-toch heeft geen enkele voorbereiding nodig en is dus ideaal om een keertje tussendoor te spelen. De opdracht is heel simpel, probeer binnen een uur alle letters van het alfabet op de foto te zetten. Om het wat uitdagender te maken mogen alleen losse letters op de foto gezet worden. Een straatnaambordje telt dus niet mee en letters van een kenteken ook niet, de A van huisnummer 24A telt dan weer wel. Verder mogen ook voorwerpen die op een letter lijken gefotografeerd worden, zo bedachten de kinderen bij mij op de groep dat de strepen op een bepaald stuk van de weg wel een E leken. Wanneer je dit spel met twee teams speelt dan mag het team dat de letter als eerste ziet deze op de foto zetten, het team dat na een uur de meeste letters op de foto heeft wint.

Foto-tocht op straat

Bij deze tocht krijgen de kinderen een lijst mee met daarop voorwerpen/dingen die ze op straat kunnen vinden. De lijst die ik gebruik kun je onderaan dit blog als pdf bestand vinden, maar je kunt ook zelf een lijstje maken. De kinderen hebben een uur om zoveel mogelijk dingen van dit lijstje te vinden, op de foto te zetten en af te strepen. Het team dat de meeste voorwerpen gevonden heeft wint, ik spreek van te voren met de teams af dat voorwerpen die ze beiden op de foto hebben gezet niet meetellen. Het is handig om ze bij ieder ding dat ze van het lijstje af strepen het nummer van de bijbehorende foto te laten zetten, zo hoef je bij het bepalen van de winnaar niet te raden welke foto waarbij hoort.

Zoek de foto

Deze variant vraagt wat meer voorbereiding. Maak een rondje door de wijk en maak 10 foto’s van dingen/voorwerpen die je tegenkomt, zoem hierbij ver in zodat je maar een deeltje van het geheel op de foto hebt (denk aan dingen als een klein stukje van een klimtoestel, het nummer op een ondergrondse afvalcontainer of een stukje van een reclamebord). De kinderen hebben nu een uur de tijd om deze voorwerpen te zoeken en in zijn geheel op de foto te zetten (dus het hele klimtoestel, de ondergrondse afvalcontainer en het reclamebord). Je zou deze variant in teams kunnen spelen waarbij het team dat het voorwerp als eerste gevonden heeft het op de foto mag zetten. Ik kies erbij deze variant altijd voor om met de gehele groep te spelen en bouw de spanning op door niet te verklappen of ze het goede voorwerp hebben 😉.

Dit waren mijn drie varianten, ik heb nu al zin om deze foto-tochten met de kinderen te gaan spelen! En jullie? Hebben jullie ook al eens een foto-tocht gespeeld en/of zijn jullie dit voor de zomervakantie van plan?

Foto van Pixabay

Een gedachte over “Ga eens met je groep op foto-tocht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s