activiteiten, naar buiten, persoonlijk

Verstoppertje spelen

Verstoppertje is zo’n spel dat bijna alle kinderen leuk vinden. Nu vind ik zelf ‘gewoon’ buutverstoppertje alleen leuk in het bos want bij ons in het park is dit voor de oudste BSO kinderen wel erg simpel. Dus in vakanties spelen we in het park vaak buskruit of tien tellen in de rimboe (de meeste kinderen kennen deze varianten wel) of we gaan naar het bos om daar verstoppertje te spelen. Onze favoriete plek daarvoor is lekker dicht begroeid, met veel omgevallen bomen en omringd door paadjes zodat we duidelijk met elkaar af kunnen spreken in welk stuk van het bos we ons gaan verstoppen. We wisselen buutverstoppertje dan vaak af met één van onderstaande varianten.

Omgekeerd verstoppertje

De naam van het spel verraadt het al een beetje. Bij deze variant gaat 1 kind zich verstoppen terwijl de rest van de groep telt. Eenmaal uitgeteld gaat ieder voor zich op zoek naar het verstopte kind, heb je hem/haar gevonden dan ga je er op dezelfde plek bij zitten. Degene die als laatste het groepje verstopte kinderen heeft gevonden verliest. Wanneer ik dit spel speel leg ik zeker voor de jongere kinderen (7-8 jaar) uit dat ze een verstopplek moeten zoeken die geschikt is voor meer dan 1 kind, dus bijv. niet verstoppen achter een dun boompje.

Het stippenspel

Dit spel werkt het best met een groep van minimaal 10 kinderen. Vier kinderen (of bij een grotere groep 5 of 6) krijgen allemaal een verschillende kleur stift en gaan zich hiermee verstoppen. De overige kinderen gaan zoeken, hebben zij iemand gevonden dan zet diegene met de viltstift een stip op hun hand. Degene die als eerste met vier verschillend gekleurde stippen terug is bij de buut wint, ik laat de winnaar altijd kiezen welke kinderen zich bij het volgende potje mogen verstoppen. Spreek bij dit spel duidelijk per speelronde af op welke (plek op de) hand de stippen gezet worden.

Sluipspel

Dit spel speel je in twee teams, beide teams krijgen een checkpoint toegewezen aan verschillende kanten van het stuk bos waarin je speelt. Ieder team wijst 1 persoon aan die bij het checkpoint blijft staan, dit is de zoeker, deze doet zijn ogen dicht en telt tot 100.. De andere kinderen van ieder team gaan zich op de eigen helft van het speelveld verstoppen. Na het tellen moeten zij proberen zonder gezien en gebuut te worden  naar het checkpoint van het andere team te komen. Word je gezien en gebuut dan moet je op die plek stil blijven staan. Het team waarvan 1 iemand als eerste ongezien het checkpoint van het andere team bereikt wint.

Spelen jullie deze vormen van verstoppertje ook wel eens en waar verstoppen jullie je het liefst? Veel speelplezier!

Een gedachte over “Verstoppertje spelen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s