boekentips

Boekentips; experimenteren

Naast mijn werk en mijn studie breng ik veel van mijn tijd lezend door. Aangezien lezen mijn grootste hobby is schrijf ik sinds een jaar recensies voor NBD Biblion. Maandelijks krijg ik een aantal boeken toegestuurd waar ik na het lezen een korte recensie over schrijf. Soms krijg ik boeken toegestuurd die ook voor op de BSO interessant zijn, deze zal ik regelmatig op mijn blog delen. (dat delen doe ik puur omdat ik dit leuk vind, ik krijg hier geen vergoeding voor 😉 )

Vandaag drie boeken vol proefjes en experimenten waar de kinderen op de BSO lekker mee aan de slag kunnen gaan.

Het vieze vette proefjesboek, is een stevig doe-boek met 16 verschillende ‘vieze’ proefjes en experimenten die kinderen zelfstandig uit kunnen voeren. Ieder proefje wordt stapsgewijs beschreven samen met een korte uitleg over de chemische reactie die plaatsvindt. Bij ieder proefje krijg je extra informatie en weetjes gerelateerd aan het proefje; zo wordt bij het proefje van de citroenvulkaan waarin gewerkt wordt met zuren uitleg gegeven over maagzuur. De proefjes zijn duidelijk omschreven en makkelijk uitvoerbaar. Vanaf ca 10 jaar kunnen kinderen hier zelfstandig mee aan de slag, met hulp van een volwassene ook prima geschikt voor jongere kinderen.

Zelf een windturbine, luchtverfrisser, krantenkrukje of mondharmonica maken lukt prima met het boek Kids labo. Door een stappenplan met duidelijke foto’s en begrijpelijke instructies kunnen kinderen zelf of met een klein beetje hulp aan de slag met de 25 projecten in dit boek. Daarnaast krijgen de kinderen informatie over hoe de wetenschap/techniek achter het project werkt. Vrolijk en kleurrijk boek dat uitnodigt om aan de slag te gaan. Het materiaal dat gebruikt wordt is vaak al in het dagverblijf aanwezig, zodat kinderen meteen aan de slag kunnen. Handig boek om te gebruiken bij techniekactiviteiten. Ook met dit boek kunnen kinderen vanaf ca 10 jaar zelf aan de slag.

Voor de iets jongere kinderen (vanaf ongeveer 7 jaar) is er Mijn eerste experimentenboek. Hierin vinden kinderen antwoorden op vragen als; Valt alles even snel naar beneden? Wat hebben planten nodig om te leven? En waarom hebben zeehonden het niet koud? In verschillende experimenten gaan kinderen aan de slag met water en ijs, lucht, horen en muziek, temperatuur en warmte, licht en kleuren, groene planten, kracht en bewegingen magneten. Bij elk onderwerp horen verschillende stapsgewijs uitgelegde experimenten. Vrolijk vormgegeven boek vol leuke, simpele experimenten. Benodigd materiaal is veelal al op het dagverblijf aanwezig, waardoor je meteen aan de slag kunt.

Wat mij betreft zijn alle drie de boeken een mooie inspiratiebron voor als je met wetenschap en techniek aan de slag wilt gaan op de BSO of gewoon voor de kinderen om zelf mee aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s