activiteiten

Het lego-opdrachtenspel

Voorlopig zijn er even geen kinderen op mijn groep, maar ik kan me nu al verheugen op het moment dat het BSO leven weer ‘normaal’ is en op alle leuke activiteiten die we dan weer kunnen gaan doen.

Een leuke activiteit bij regenweer en/of in vakanties is het ‘lego-opdrachtenspel’. De 10 jarige Thom vindt dit een geweldig leuk spel, hij kan er al zijn creativiteit in kwijt, denkt graag out-of-the-box en geniet van het competitie-element. Met regenweer heb ik hem dan ook regelmatig stuiterend voor me met de vraag of we binnen blijven en dan het legospel gaan doen.

Dit spel speel ik eigenlijk al jaren, maar pas een maand geleden zette ik de opdrachten op papier en maakte ik de bijbehorende kaartjes. Het spel is heel simpel en alles wat je nodig hebt is een bak lego. Op de bso speel ik het spel met een groep kinderen en maak ik er een competitie van, maar je kunt deze opdrachten ook prima gebruiken om thuis een extra element toe te voegen aan het vrij spel van je kinderen.

Het spel gaat als volgt;

  1. Keer de bak met lego om op tafel
  2. Pak ongezien een kaartje uit de stapel (of laat dit één van de kinderen doen)
  3. Lees de opdracht op het kaartje voor
  4. Iedereen heeft nu 5 tot 10 minuten de tijd om te bouwen wat er op het kaartje staat
  5. Bekijk ieders bouwwerk en laat de kinderen vertellen over wat ze gemaakt hebben
  6. Kies het mooiste/grappigste/knapste/origineelste bouwwerk uit en zet dit apart
  7. Breek de andere bouwwerken af
  8. Pak het volgende kaartje en begin opnieuw met bouwen

Bij mij op de oudste groep speel ik dit spel met een competitie-element; op deze leeftijd is dat net iets uitdagender, bij jongere kinderen kun je dit achterwege laten en alle kinderen hun bouwwerk apart laten zetten. Ik speel dit spel heel bewust met een tijdslimiet, dit verhoogt de spanning, zorgt ervoor dat kinderen snel moeten denken en beslissen en voorkomt dat snelle kinderen zich gaan vervelen als ze heel lang op de langzamere kinderen moeten wachten.

De hoeveelheid tijd die kinderen krijgen laat ik afhangen van de opdracht. De opdracht ‘bouw iets van 15 blokjes’ is sneller klaar dan ‘bouw iets uit je lievelingsboek’. Tijdens het bouwen houd ik in de gaten hoever de kinderen zijn, als ik zie dat de meeste kinderen bijna klaar zijn waarschuw ik dat ze nog 1 minuut hebben.

Wil je dit spel ook op de BSO, in de klas of thuis gaan spelen, dan kun je hieronder de kaartjes downloaden. (Mocht je deze activiteit op social media delen vergeet dan niet @opdebso te taggen of mijn blog te vermelden!)

Veel speelplezier allemaal!

Een gedachte over “Het lego-opdrachtenspel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s