activiteiten, creatief, techniek

Technisch knutselen; drie leuke opdrachten

Hoewel ik absoluut geen knutselleidster ben en liever buiten in beweging ben vind ik technisch knutselen met de kids wel superleuk. Onder technisch knutselen vallen voor mij projecten waarbij kinderen vooral bezig zijn met uitvinden, ontwerpen, uitproberen, experimenteren en ontdekken. Ze werken met gereedschap of lijmpistolen, zijn ruimtelijk bezig en gaan al doende aan de slag met natuurkundige principes als zwaartekracht en weerstand. Maar het allerbelangrijkste; los van wat de kinderen allemaal leren en ontdekken, ze vinden deze activiteiten superleuk. Vandaag deel ik met jullie drie technische knutselprojecten die ik met de oudste kids (groep 6, 7 en 8) gedaan heb.

Knikkerbanen

Deze knikkerbanen heb ik inmiddels al twee keer met de kinderen gemaakt en ze vinden dit een superstoere en leuke activiteit om te doen, de knikkerbanen worden ook iedere keer met veel enthousiasme aan ouders en andere kinderen getoond. Voor dit project heb je niets anders nodig dan restkarton, kartonnen rollen, knutselhoutjes, lijmpistolen en natuurlijk knikkers. Bij dit project gaan de kinderen vooral onderzoekend en experimenterend aan de slag, vanaf een kartonnen grondplaat bouwen ze stukje voor stukje een steeds hogere knikkerbaan. Door keer op keer de baan uit te proberen ontdekken ze welke stukken goed werken en welke er eerst aangepast moeten worden voordat ze verder gaan. Voor To be Kinderopvang schreef ik een blog waarin deze activiteit verder omschreven wordt https://tobekinderopvang.nl/creatie-en-inspiratie/technisch-knutselen/

Knikkerdoolhof

Bij deze opdracht liet ik de kinderen eerst individueel op papier een doolhof tekenen, hierbij kregen ze de extra uitdaging dat het doolhof verschillende doodlopende weggetjes moest bevatten. Het ontworpen doolhof tekenden ze daarna op een stuk karton ( ongeveer a3 formaat dat de kinderen zelf uit restkarton moesten snijden), hierbij moesten ze rekening houden met de grootte van de knikker en de buitenranden die nog omgevouwen moesten worden. Daarna werden met een lijmpistool knutselhoutjes en rietjes vastgelijmd op het getekende doolhof, hierbij moeten de kinderen keer op keer testen of de knikker er nog door paste. Na het omvouwen en vastzetten van de buitenranden was de doolhof klaar. In totaal met het tekenen erbij zijn we met deze opdracht vier keer een uur bezig geweest. Je kunt deze opdracht makkelijker maken door het doolhof in een deksel van bijvoorbeeld een schoenendoos te maken.

Scrap robots

Wie mijn Instagram pagina volgt (@opdebso) heeft vast al eens foto’s lang zien komen van onze sloop activiteit waarbij we elektronische apparaten uit elkaar halen. Als vervolgactiviteit gebruikten we de hierbij verzamelde onderdelen om op mdf plaatjes robotjes te maken. Met een lijmpistool werden printplaatjes, snoertjes, andere onderdelen maar ook doppen en deksels omgetoverd tot heuse robots. Als extra uitdaging kregen de kinderen de opdracht ook een deconstructed versie van hun robot te maken waarin de verschillende onderdelen van de robot te zien waren en hun functie. Van laserogen tot scanners, van poetsarmen tot knuffelsensoren en van jetpacks tot toetsenborden, allerlei verschillende onderdelen werden door de kinderen genoemd, zo leuk.

Onze scraprobots worden nu door de kinderen van hout nagemaakt, ook een superleuke activiteit, maar daar kom ik in een later blog nog op terug. Hebben jullie al wel eens technisch geknutseld op de bso? En hoe pakken jullie dat aan? Ik hoor het graag! Tot mijn volgende blog.

Advertentie

Een gedachte over “Technisch knutselen; drie leuke opdrachten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s