lezen, pedagogisch

Leesplezier op de bso

Lezen en leesbevordering bij kinderen was de afgelopen weken een hot item in de media. Het leesniveau van de Nederlandse kinderen daalt en er zijn steeds meer kinderen (en volwassenen) die in hun vrije tijd niet of nauwelijks lezen. De oproep is dan ook om in te zetten op het bevorderen van het leesplezier van kinderen, logisch want alleen als je lezen leuk vindt zul je hier een deel van je vrije tijd aan willen besteden. Zelf ben ik van kinds af aan al dol op lezen en naast dat het mij vooral heel veel plezier oplevert merk ik ook dat het mijn algemene (en soms specialistische) kennis vergroot en dat mijn woordenschat door al dat lezen enorm groot is. Die voordelen maar vooral het plezier wil ik graag met mijn bso kids delen.

Leesplezier bevorderen staat of valt wat mij betreft met je eigen enthousiasme, alleen wanneer je zelf met plezier leest zul je dit plezier over kunnen dragen naar kinderen. Lezen en /of voorlezen een standaard onderdeel van je bso-middag maken heeft volgens mij weinig zin. Door iedere middag een bepaalde tijdsperiode uit te roepen tot leestijd of dagelijks voor te lezen tijdens het fruitmoment maak je lezen een verplicht iets. Misschien goed voor  taalontwikkeling van de kinderen maar veel kinderen zullen hierdoor juist minder plezier krijgen in lezen. Verplicht iets moeten doen in je vrije tijd is namelijk helemaal niet leuk. Hoe ik dan wel probeer om het leesplezier van de kinderen te bevorderen?

  • Zorg voor een passend aanbod van boeken op de bso

Door boeken een duidelijk zichtbare plek te geven in de groep nodig je kinderen uit tot lezen. Trek je bij het uitkiezen van boeken vooral niets aan van welke boeken verantwoord of educatief zijn, maar richt je op de interesses van de kinderen. Lezen de kinderen vooral strips, zorg dan voor een ruim aanbod stripboeken. Ook het lezen van stripboeken vergroot de woordenschat en bevordert de taalontwikkeling! Heb je veel kinderen in de groep die interesse hebben in natuur en dieren, zorg dan voor leuke boeken over deze onderwerpen. Laat de kinderen meedenken over het boeken aanbod, laat ieder kind bijvoorbeeld een top drie aan boeken maken en hou dit lijstje erbij als je boeken wilt aanschaffen. Als de boeken in de kast aansluiten bij de wensen en interesses van de kinderen dan zullen ze sneller geneigd zijn een boek te pakken en te gaan lezen. Daarnaast merk ik bij mij op de groep dat hierbij geldt ‘zien lezen doet lezen’ als eenmaal één kind op de groep begint met lezen volgen er meer!

  • Ga in gesprek, wissel tips en ideeën uit

Zoals gezegd ben ik dol op lezen en ook op mijn 43e lees ik nog steeds regelmatig en met veel plezier kinderboeken. Ik praat dan ook regelmatig met de kinderen van mijn groep over leuke boeken die ik heb gelezen. Zeker met kinderen die zelf graag lezen gaat het gesprek regelmatig over welk boek zij of ik zelf aan het lezen ben. We kletsen over wat we leuk vinden aan het boek en raden elkaar boeken aan. Zo heb ik al verschillende kinderen aan het lezen van de Harry Potter serie gekregen, gewoon omdat ze mij uitgebreid hoorden vertellen dat de boeken veel leuker zijn dan de films. Verschillende kinderen uit mijn groep nemen ook regelmatig de boeken die ze aan het lezen zijn mee om ze aan mij te laten zien. Superleuk want door ze in de groep te bekijken te bespreken raken ook de kinderen die minder graag lezen weer geïnspireerd.

  • Gebruik boeken als inspiratie voor activiteiten die je aanbiedt

In de activiteiten die ik aanbiedt maak ik regelmatig gebruik van boeken. Zo heeft mijn escaperoom activiteit van dit schooljaar als thema boeken, op wat rekenraadsels na gingen alle aangeboden opdrachten en puzzels over boeken. Zo leerden de kinderen elkaars favoriete boeken kennen en werd er door verschillende kinderen na de afloop van de activiteit nog lekker in de gebruikte boeken gebladerd en gelezen. Maar boeken zijn nog op heel veel andere manieren als inspiratie voor activiteiten te gebruiken. Laat kinderen in het blok techniek De Waanzinnige Boomhut namaken van knutselhoutjes of karton, maak magische drankjes geïnspireerd door Harry Potter of knutsel gewoon mooie boekenleggers (op Pinterest zijn heel veel ideeën terug te vinden).

Hopelijk zijn jullie na het lezen van mijn tips geïnspireerd geraakt! De komende weken zal ik nog meer blogs met jullie delen over lezen en boeken; zo krijgen jullie een kijkje in onze boekenkast, deel ik de favoriete boeken van mijn bso-kids en blog ik verder over de escaperoom met boekenthema

Foto is van Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s