Na de kerstvakantie ga ik voor de 8ste keer Wie is de Mol spelen op de oudste bso. Inmiddels heb ik een basis van zo’n 25 verschillende Wie is de Mol spellen die ik iedere keer afwissel en combineer. Dit zorgt ervoor dat het spel leuk en spannend blijft, ook voor de kinderen die al eerder mee gedaan hebben. Er zijn echter drie spellen die iedere ronde van Wie is de Mol erin zitten. Bij de kinderen zijn deze favoriet omdat ze erg spannend zijn, ik vind deze spellen vooral leuk omdat de Mol hier op verschillende manieren onopvallend kan Mollen. Zelfs als de Mol niet actief bezig is met Mollen gaat er bij deze opdrachten altijd van alles fout.
Het sleutel-zoekspel
In het nabijgelegen park verstop ik 10 sleutels (tip; maak van iedere verstopte sleutel een foto zodat je ze terug kunt vinden). Je hebt vier enveloppen met geld, ieder met een eigen kleur. Bij envelop 1 hoort 1 sleutel in dezelfde kleur en er zit 100 euro in. Bij envelop 2 horen 2 sleutels in dezelfde kleur, hier zit 200 euro in en zo verder. Voor iedere envelop hebben ze 5 minuten de tijd om alle sleutels met dezelfde kleur te vinden en in te leveren. Hebben ze alle sleutels gevonden die bij de envelop horen dan gaat de envelop open en het geld in de pot. Sleutels van een andere kleur die ze vinden moeten ze laten liggen, na zo vier rondes gezocht te hebben, is er bij ons meestal nog geen enkele envelop open en krijgen de kinderen nog 10 minuten extra tijd om sleutels te zoeken en enveloppen open te spelen.
De foto-speurtocht
Van dit spel heb ik inmiddels verschillende varianten. De varianten die ik bij Wie is de Mol gebruik zijn; 1. ik maak van vooraf foto’s van dingen in de wijk, de kinderen moeten op zoek gaan naar de plek waar de foto gemaakt is en de foto opnieuw maken. Deze kun je moeilijker maken door foto’s heel ver in te zoomen, voorwerpen gedeeltelijk op de foto te zetten, of de foto’s zwart/wit of met een filter af te drukken. 2. De kinderen krijgen verschillende prompts voor groepsselfies die ze in de wijk moeten maken; bijv. met zijn allen in een boom, een spiegelbeeld foto, met zijn allen in de lucht, met een knuffelbeer. Op iedere foto moeten minimaal vijf kinderen herkenbaar te zien zijn en ieder kind moet op minimaal drie foto’s staan. 3. In de wijk moeten kinderen foto’s maken van letters. De letters mogen geen onderdeel van een woord, afkorting of reeks zijn. Wel mogen het ook voorwerpen zijn die op letters lijken. De kinderen moeten proberen alle letters van het alfabet op de foto te krijgen. Bij elke variant gaat er voor iedere door mij goedgekeurde fot geld in de pot. Om het spel extra moeilijk te maken moet de groep tijdens dit spel bij elkaar blijven, splitsen ze op dan gaat er geld uit de pot, dit levert altijd veel extra spanning op.
Alles van de vloer
Dit is het spel dat altijd de meeste spanning oplevert, maar waar de kids iedere keer ook weer heel veel plezier mee hebben. (De naam van het spel is na de eerste keer dat we het speelden door 1 van de jongens op de groep verzonnen en is blijven hangen). In de zandbak/op het plein/ in de groep liggen doppen/deksels/stenen met letters erop verstopt. In 10 minuten tijd moeten deze gevonden worden en moeten er woorden van gemaakt worden van minimaal vijf letters. (Zeker buiten wordt maar een kwart van de verstopte letters gevonden dus ik verstop er altijd een stuk of 40-50). Voor ieder door mij goedgekeurd woord mag er uit de schuur een voorwerp gekozen worden waarop je kunt staan. Deze voorwerpen nemen we mee naar het nabijgelegen park. Daar moeten de kinderen proberen om als team een zo groot mogelijke afstand af te leggen zonder de grond te raken. Dit doen ze door een rij te maken en de voorwerpen steeds van de achterste door te geven naar de voorste die er dan weer op kan gaan staan zodat ze een stukje verder zijn. Wanneer iemand met zijn voet de grond raakt moeten ze alle spullen weer meenemen naar hun startpunt en opnieuw beginnen. Vooraf spreek je af tot hoe laat de kinderen hiervoor de tijd hebben, is de tijd om dan tel je het aantal meters dat de groep op dat moment heeft afgelegd, voor iedere meter gaat er 100 euro in de pot.
Dit waren de drie favoriete Wie is de Mol spellen van mijn groep, die natuurlijk ook prima te spelen zijn buiten Wie is de Mol om. Mocht je deze spellen uitproberen of al eerder gespeeld hebben met je bso kids laat me dan vooral weten wat jullie ervan vonden. Veel speelplezier gewenst!
Een gedachte over “Onze favoriete Wie is de Mol spellen”