op de groep, pedagogisch

Doen, durven en de waarheid

Al vanaf halverwege groep 6 zijn de kinderen uit de huidige groep 7 volop bezig met verkeringen. Wie heeft met wie, wie is op wie verliefd, wat doe je als je verkering hebt, wie heeft er al gezoend en hoor je er wel bij als je dit niet wilt of niet hebt? Het onderwerp speelt op school enorm en daardoor is het ook bij mij op de groep vaak onderwerp van gesprek. Zijdelings gaan die gesprekken ook vaak over groepsdruk, iets waar het ene kind duidelijk meer gevoelig voor is dan een ander. (Voordat je verder leest; de namen die ik hier gebruik zijn in verband met de privacy niet de echte namen van de kinderen)

Na een uitje hadden de groepen 7 op de terugweg in de bus doen, durven en de waarheid gespeeld. Een opdracht in het spel was dat Thom zijn vriendinnetje moest zoenen en dat Jayden Sanne (een meisje uit de andere groep 7) moest zoenen. Waar Thom heel duidelijk aangaf dat hij dat echt niet ging doen, was Jayden even duidelijk. “Ze moesten het doen, want dat was gezegd en als je bij doen durven en de waarheid een uitdaging kreeg dan moest je die doen, ook als je eigenlijk niet wilt…. ” Beiden voelden duidelijk druk vanuit de groep om te gaan zoenen en bij beiden leefde het onderwerp die middag, regelmatig kwam het gesprek er weer even op terug.

Terwijl wij tijdens een spelletje verstoppertje al gevonden zijn klets ik even met hen beiden over de gekregen opdracht om te zoenen. Ik probeer ze zelf na te laten denken over hoe ze hier mee om kunnen gaan en vraag Jayden wat hij denkt… Zou Sanne wel door hem gezoend willen worden? Hij denkt van niet, dus mijn volgende vraag aan beide jongens is of je iemand mag zoenen die niet door jou gezoend wil worden. Dat is eigenlijk meteen duidelijk, dat mag niet. Jayden snapt niet zo goed waarom Thom zijn vriendinnetje niet gezoend heeft, ze zijn toch verliefd op elkaar en dan hoort zoenen er toch bij. Thom wil eigenlijk helemaal nog niet zoenen maar begint nu toch een beetje te twijfelen.

Ik stel beide jongens een nieuwe vraag; als je iemand een zoen geeft doe je dat dan omdat jij dat wilt of omdat iemand anders zegt dat dit moet. Beide jongens houden niet van het verplicht zoenen van ooms en tantes dus weten dit antwoord eigenlijk ook wel. Beiden zijn er uit, ze gaan deze opdracht echt niet doen!

Voor mij maakt de leeftijd waarop kinderen gaan zoenen niet zoveel uit, hoewel ik zelf groep 7 wat jong vind om te zoenen weet ik ook dat wat de kinderen zoenen noemen neer komt op een zoen op de wang geven en (meestal) nog niet verder gaat dan dat. Wat ik wel belangrijk vind is om ze nu al mee te geven dat zoenen (en als ze weer wat ouder zijn seks) leuk en spannend is, maar dat het vooral iets is wat je allebei moet willen. Het mag best onderdeel van een spelletje zijn maar niet als je daardoor iets tegen de ander of je eigen wil in doet.

Maken jullie dit soort situaties ook wel eens mee en hoe gaan jullie daar mee om?
foto is van Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s