activiteiten, in de vakantie

Leuke ideeën voor in de herfstvakantie

De tijd vliegt, vanmiddag begint alweer de herfstvakantie. Ik mag lekker veel werken en verheug me nu al op alle leuke, gezellige activiteiten die we kunnen doen. Op de oudste bso beslissen we op de dag zelf in overleg met de groep wat we die dag gaan doen, activiteiten die geen of erg weinig voorbereiding vergen zijn dan ideaal. In dit blog lees je mijn favorieten voor in de herfst.

Een must-do in de herfstvakantie is natuurlijk een bezoekje aan het bos. Naast door de bladeren stampen, kastanjes verzamelen, paddenstoelen bekijken, met dennenappels gooien, hutten bouwen en in bomen klimmen leent het bos zich supergoed voor uitdagende spellen voor de oudste BSO. Zo spelen wij vaak ‘levend stratego’, ‘het smokkelspel’ en het alom bekende verstoppertje.

Voor de afwisseling spelen we regelmatig een andere variant op verstoppertje, zoals bijvoorbeeld omgekeerd verstoppertje. Hierbij gaat 1 persoon zich verstoppen terwijl de rest aan het tellen is. Daarna gaat ieder voor zich de verstopte persoon zoeken, heb je hem of haar gevonden dan ga je op de verstopplek erbij zitten, net zolang tot iedereen daar zit.

Op mijn oude BSO was het stippenspel favoriet, dit speelden we bijna ieder bezoekje aan het bos. Afhankelijk van de grootte van je groep gaan 3-5 kinderen zich verstoppen, deze kinderen hebben allemaal een stift bij zich (in verschillende kleuren). De andere kinderen moeten de verstoppers nu gaan zoeken, iedere keer als ze iemand gevonden hebben krijgen ze een stip op hun hand, het eerste kind dat met alle verschillende kleuren op zijn hand terugkomt bij de verzamelplek wint en mag de volgende verstoppers uitkiezen. Supersimpel maar oh zo leuk.

Tijdens een bezoekje aan het bos verzamelen we meestal droge takken, bladeren en grote dennenappels zodat we later op de dag of later in de week een vuurtje kunnen maken. De oudste jongens vinden het superleuk om zelf het vuur op te mogen bouwen, aan te mogen steken en brandend te houden. Andere kinderen kijken liever toe en genieten vooral van de broodjes die we bakken of de appeltjes die gepoft worden.

Helaas wil het ook weleens gebeuren dat de herfstvakantie grijs en nat verloopt. Hoe heerlijk het ook is om tussen de buien door of tijdens een bui gewapend met regenjassen en kaplaarzen lekker naar buiten te gaan, op sommige dagen zit het er gewoon niet in. Met regenweer gaan wij vaak met techniek aan de slag, we gaan bijvoorbeeld ‘slopen’ (zie mijn vorige blog) of doen proefjes.

Daarnaast is regenweer perfect voor een spelletjesochtend of -middag. In schoolweken worden veel kinderen na de activiteit meteen opgehaald waardoor het extra leuk is om in vakanties gezellig samen spelletjes te doen. Aangezien er vaak meer kinderen op de groep zijn dan dat er met de meeste spelletjes mee kunnen doen  spelen we dan in tweetallen. Zo kunnen we toch met zijn allen spelen en blijft het echt een gezellige groepsactiviteit. Koehandel, Exploding Kittens, Beverbende en Monopoly zijn onze favorieten.

Ook uitgebreid bouwen met lego, knex, kapla of de dominostenen doen we in vakanties graag. Bouwen leent zich prima voor wedstrijden en uitdagingen. Wie bouwt de hoogste toren, maakt een echte kapla-brug of de langste dominobaan. De opdrachten kunnen alleen, in tweetallen, in teams of met zijn allen uitgevoerd worden. Je kunt een wedstrijdelement toevoegen door de tijd die de kids hebben om te bouwen te beperken of juist de tijd nemen om eindeloos te experimenteren.

Mogelijkheden genoeg om zonder voorbereiding leuke, uitdagende activiteiten aan te bieden in de vakantie. Wij gaan ons wel vermaken volgende week. Fijne herfstvakantie allemaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s