activiteiten, techniek

Slopen

Voor het eerst sinds maanden was het gisteren weer eens een echte regenmiddag. Na het fruit eten hebben wij altijd een verplicht half uurtje buiten spelen en daarna doet iedereen aan een activiteit mee. Na dat half uurtje buitenspelen waren we gisteren al best wel nat en het zou ook de rest van de middag blijven regenen dus de kinderen mochten van mij kiezen, in het park de geplande buitenactiviteit doen of binnen slopen. Daar hoefde niet over nagedacht te worden, iedereen wilde slopen!

Door het jaar heen verzamel ik met hulp van ouders en collega’s kapotte elektrische apparaten. Laptops, desktops, stereo’s en zelfs een stofzuiger en magnetron worden vervolgens door de kinderen gewapend met hamers, tangen en schroevendraaiers uit elkaar gehaald. Soms gebeurt dit zeer voorzichtig en wordt met grote precisie een printplaatje uit de computer gehaald omdat die er zo mooi uitziet. Soms gebeurt dit met grof geweld, worden zijkanten verbogen of met hamer en platkop los gebeiteld. Zolang het veilig en gecontroleerd gebeurd mag van mij allebei!

Het uit elkaar halen van de apparaten is voor de kinderen één grote ontdekkingstocht die al begint met het gebruik van het materiaal. Bij welke soort schroeven gebruik je een kruiskop en wanneer pak je nu juist een platkop schroevendraaier? Welke maat schroevendraaier heb je eigenlijk nodig? Hoe zet je de schroevendraaier op de schroef en welke kant moet je opdraaien? Wat kunnen de verschillende tangetjes? Als alle schroeven los zijn maar het apparaat niet open gaat wat doe je dan? Ik laat ze lekker hun gang gaan en stimuleer ze om zelf met oplossingen te komen. Al doende ontdekken ze en bij ieder onderdeeltje dat ze niet meteen open of los krijgen wordt er een beroep op hun oplossend vermogen gedaan.

Is het apparaat eenmaal open dan begint de pret pas echt. We verwonderen ons over de verschillende onderdelen in en van de apparaten, de vele draadjes, schroefjes en andere dingen. We vragen ons af waar de onderdelen voor dienen en verbazen ons hoe bekende dingen als schakelaars er van de binnenkant anders uitzien en leren zo van alles over de werking van apparaten. Daarna volgt de uitdaging om zoveel mogelijk onderdelen verder los en uit elkaar te halen, goed voor de fijne motoriek en het ruimtelijk en technisch inzicht. Veel van de losse onderdelen als schroefjes, printplaatjes en toetsjes worden bewaard om mee te knutselen.

Voor mij is dit een van mijn favoriete activiteiten bij regenweer. Ten eerste omdat deze activiteit iedereen aanspreekt en iedereen op zijn eigen manier, niveau en tempo mee kan doen. Terwijl de kinderen gewoon heel veel lol hebben stimuleer je allerlei ontwikkelingsgebieden, van fijne motoriek en ruimtelijk inzicht tot samenwerking en rekening houden met anderen. Doordat we dit eigenlijk alleen met regenweer doen (en dan ook alleen als het de hele middag regent, bij een buitje gaan we gewoon naar buiten en bij miezer ook) blijft het iets bijzonders en zijn ze extra enthousiast, dus kom maar op met de herfst.

Een gedachte over “Slopen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s