activiteiten, sport en spel

Hoe wij kickbal spelen….

Tijdens een avondje Netflixen zag ik bij ‘Orange is the new black’ het spel kickball, een combinatie van honkbal, voetbal en trefbal. Aangezien honkbal een van onze favoriete activiteiten in het park is leek het me leuk om dit een keertje uit te proberen.

Honkbal spelen we regelmatig en vindt eigenlijk iedereen bij mij op de groep leuk. Het spel is afwisselend en spannend en door de verschillende rollen (slag of veld) kan iedereen op zijn niveau meedoen. Wij spelen het spel wel wat aangepast met vier honken en een thuisplaat, hierbij vormen de 4 honken een rechthoek of vierkant en ligt de thuisplaat op ongeveer drie meter afstand van het midden van de lijn tussen het eerste en laatste honk. In plaats van een honkbal gebruiken we een tennisbal en de bal wordt niet aangegooid maar vanaf een grote pion geslagen of zelf in de lucht gegooid en dan geslagen.

Na de regels van kickball op google opgezocht te hebben kom ik op de volgende variant uit. Net als bij honkbal heb je een slag- en een veldteam, na drie uit wordt er gewisseld. Het veldteam zorgt dat er een speler als brander bij de thuisplaat staat. Speler 1 van het slagteam (kicker) staat bij de thuisplaat, een teamgenoot pakt de bal en gaat in het midden van de lijn tussen de eerste en laatste honk staan en rolt de bal in een rechte lijn naar de thuisplaat. Degene die aan slag is moet zonder de bal stil te leggen de bal wegschoppen en rent dan naar het eerste honk. Speler 1 probeert zoveel mogelijk honken af te leggen voordat de bal bij de thuisplaat is en gebrand wordt.

En nu begint de lol….. Bij honkbal kun je op drie manieren af gaan namelijk je staat niet bij een honk als de bal gebrand wordt, je slaat een vangbal of je hebt in je slagbeurt drie keer misgeslagen. Deze regels gelden bij kickbal ook alleen heb je nog twee extra manier om uit te gaan. 1. Staat de kicker niet bij een honk dan mag deze afgegooid worden, als de bal je onder schouderhoogte raakt ben je uit. 2. Als de kicker van honk naar honk rent kan het veldteam proberen de bal te branden op de honk waar de kicker naar toe rent, als dit lukt is de kicker uit.

Deze variant is tegelijk makkelijker en moeilijker dan honkbal waardoor het tempo van het spel wat hoger ligt dan bij honkbal. Door de bal te schoppen kunnen de minder vaardige kinderen beter mee doen, voor de meeste kinderen is het wegtrappen van een bewegende bal makkelijker dan het wegslaan van een kleine bal. De extra manieren om uit te gaan zorgen ervoor dat er beter nagedacht moet worden. De kicker moet de bal goed in de gaten houden en het veldteam moet meer samenwerken om iemand uit te maken.

Wat mij betreft een erg leuk en spannend spel om nog heel vaak te spelen.

Gaan jullie dit ook eens uitproberen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s